Izbor delegata

Danas konstituirajuća sjednica Doma naroda PFBiH, najvažnija tačka – budžet

1901dom_naroda_fbih14

U najavljenom dnevnom redu je i Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2019. godinu

Konstituirajuća sjednica novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za danas u Sarajevu.

U najavljenom dnevnom redu je i Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2019. godinu.

Predviđeno je da novoizabrani delegati prethodno polože zakletvu za predstojeći četvorogodišnji mandat, a da potom bude izabrano rukovodstvo Doma.

Budžet, kao i prateći akt, zakon o njegovom izvršavanju, predloženi su po hitnom postupku, kao i dopuna Zakona o budžetima.

Jedna od najavljenih tačaka dnevnog reda je izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Predložene su i odluke o davanju saglasnosti na ovogodišnje finansijske planove federalnih zavoda za zapošljavanje, za penzijsko i invalidsko osiguranje, Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja te Federalnog fonda solidarnosti.

Sjednica treba da počne u 11.00 sati, a do izbora novog rukovodioca, vodit će je predsjedavajuća dosadašnjeg saziva Lidija Bradara.

U ovom mjesecu će zasjedati i Zastupnički dom čija je prva redovna sjednica u novom mandatu najavljena za 28. februar. Jedna od predloženih tačaka dnevnog reda je razmatranje, po skraćenom postupku, zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Inicijatori su zastupnici Demokratske fronte i Građanskog saveza.

Podsjećamo, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara održala je jučer radno-konsultativni sastanak s predstavnicima stranaka koje će participirati u novom sazivu Doma.

– Ovo je bio sastanak tehničkog karaktera uoči konstitutivne sjednice Doma. Usaglasili smo privremena radna tijela, a očekujemo da delegati preuzmu mandate, da se formiraju klubovi naroda, te da u demokratskom ozračju usvojimo ovogodišnji budžet Federacije BiH. Nova Vlada Federacije BiH mogla bi biti formirana u martu – kazao je poslanik Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu PFBiH Asim Sarajlić nakon sastanka.

Ističe da je Klub Srba ponovo nepopunjen navodeći da nije optimista da tu ima koncenzusa unutar Kluba. Dodao je da devet delegata ima SDA u Klubu Bošnjaka zajedno sa Strankom za BiH koja ima jednog delegata.

Novo rukovodstvo, naglasio je Aner Žuljević iz SDP-a BiH, potrebno je kako bi se na današnjoj sjednici mogao izglasati budžet Federacije BiH.

– Važno je da imamo novog predsjedatelja Doma koji će potpisati budžet FBiH i da sve isplate krenu do kraja sedmice. Način na koji će se odvijati sjednice određena je upravo finansijskom situacijom, tako da glasanje o budžetu neće ništa pokazati odnosno ko bi moga činiti većinsku vlast – rekao je jučer Žuljević.

Šefica Kluba Demokratske fronte u Predstavničkom domu Alma Kratina dodala je da će procedura oko delegiranja u državni Dom naroda biti završena nakon što danas sve stranke dostave svoje prijedloge u Federalni dom, a potom budu proslijeđeni Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

– Imamo naznake ko će u kakvoj komisiji sjediti, a sutra ćemo posebno nastojati da se usvoji budžet FBiH kako ne bi procesi stali – rekao je jučer Zvonko Marić iz Saveza za bolju budućnost, ne želeći komentirati da li će ta stranka ući u koaliciju ili ne.