Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banja Luka

Danas konstitutivna sjednica NSRS-a, zakletvu polažu Cvijanović i Dodik

nsrs

Na sjednici će biti pokrenuta inicijativa za izbor delegata iz RS-a u Dom naroda parlamenta BiH i za izbor delegata u Vijeću naroda RS-a

Konstitutivna sjednica 10. saziva Narodne skupštine RS biće održana danas u Banjoj Luci na kojoj će svečane zakletve položiti novoizabrani član Predsjedništva BiH i predsjednik i potpredsjednici entiteta.

Prva sjednica novog skupštinskog saziva zakazana je za 14.00 sati, a prije njenog održavanja u 12.00 sati novoizabranim poslanicima biće dodijeljeni certifikati Centralne izborne komisije BiH, saopšteno je iz Narodne skupštine RS-a.

Sjednica će početi konstituisanjem radnog predsjedništva, koje čine najstariji poslanik – Dane Malešević i tri najmlađa poslanika iz stranaka koje su dobile najviše poslanika u Narodnoj skupštini – Denis Šulić iz SNSD-a, Aleksandar Glavaš iz DNS-a i Davor Šešić iz SDS-a. Radno predsjedništvo predsjedavaće sjednicom do izbora predsjednika Narodne skupštine Srpske.

Nakon izbora Komisije za izbor i imenovanja biće verifikovani mandati narodnim poslanicima, koji će potom položiti svečanu zakletvu, a zatim bi trebalo da bude izabran predsjednik Narodne skupštine RS-a.

Uslijediće polaganje svečane zakletve predsjedniceRS-a Željke Cvijanović i potpredsjednika entiteta Josipa Jerkovića i Ramiza Salkića, kao i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Poslanici bi potom trebalo da razmotre odluku o broju potpredsjednika Narodne skupštine.

Na sjednici će biti pokrenuta inicijativa za izbor delegata iz RS-a u Dom naroda parlamenta BiH i za izbor delegata u Vijeću naroda RS-a.

S obzirom na to da je krajnji rok za izbor delegata 6. decembar, parlamentrane stranke će do 28. novembra dostaviti Narodnoj skupštini RS-a liste kandidata za izbore delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i Vijeće naroda RS-a.

Prvoj sjednici 10. saziva Narodne skupštine Srpske prisustvovaće brojni predstavnici političkog i javnog života RS-a, predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih organizacija, a dolazak su potvrdili i premijer Srbije Ana Brnabić i predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković.