Danas miting podrške “Sarajevo – Metropolama svijeta za Halep i Siriju”

BiH

aleppo

Mitingom podrške ”Sarajevo – Metropolama svijeta za Halep i Siriju” iz glavnog grada Bosne i Hercegovine, ali i cijele zemlje, danas će biti poslana poruka mira i pozvan svijet da pomogne Siriji.

Na Trgu djece Sarajeva u 15.00 sati okupit će se predstavnici kulturnih udruženja, organizacija civilnog društva, akademske i vjerske zajednice u BiH i brojni građani.

Miting podrške iz Sarajeva će putem signala Al Jazeera Balkans otići u svijet.

Istaknuti član Jevrejske zajednice u BiH Eli Tauber smatra da narodi u BiH imaju moralnu obavezu da dignu glas i kažu da trebaju da prestanu sva razaranja i ubijanja ljudi.

– Moramo pokušati našim glasom iz malog Sarajeva, u odnosu na svijet, dati poticaj da se spasi čovječanstvo – naglasio je Tauber.

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture ”Preporod” Senadin Lavić istakao je miting je dizanje glasa za mir među narodima svijeta, posebno za mir na Bliskom istoku.

Naveo je da slike ljudi, djece, mrtvih tijela posjećaju na stravično iskustvo iz BiH na kraju 20. stoljeća.

– Došlo je vrijeme za razvijanje kulture mira – poručio je Lavić.

Uime HKD ”Napredak” Mato Zovkić pojasnio je da je inicijativa došla iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH koji su zamolili i predstavnike drugih vjerskih zajednica da se pridruže.

Istakao je da su se rado odazvali i da je vrijeme uspostave mira u svijetu.

Na organizaciji mitinga podrške u Sarajevu uime sirijskog naroda zahvalio je Mustafa Bako.

– Naš narod gubi nadu da će im bilo ko pomoći. Svijet je digao ruke od nas. Ova inicijativa će vratiti nadu da još ima ljudi koji brinu o Siriji – rekao je Bako.

Naveo je da će u Njemačkoj biti organiziran marš mira do Halepa.

Mitingom podrške Sarajevo se priključilo aktivnoj svjetskoj kampanji #StandWithAleppo.