zasjeda Vlada

Danas odluka o ublažavanju mjera u FBiH: Hoće li biti skraćen policijski sat?

Turisti preplavili ulice Sarajeva
03.05.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Nakon duzeg vremena u Sarajevu sve veci broj turista na ulicama. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Posljednjih dana stabilizuje se epidemiološka situacija, a posebno je povoljna situacija u Kantonu Sarajevo gdje je došlo do značajnog smanjenja broja novozaraženih, ali i broja umrlih

Vlada FBiH danas će održati sjednicu na kojoj će razmatrati epidemiološku situaciju i prijedlog ublažavanja mjera koji je uputio Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH.

Ukoliko Vlada danas usvoji prijedlog u FBiH će biti pomjerena zabrana kretanja stanovništva sa 21 na 22 sata do 5 sati ujutro.

Posljednjih dana stabilizuje se epidemiološka situacija, a posebno je povoljna situacija u Kantonu Sarajevo gdje je došlo do značajnog smanjenja broja novozaraženih, ali i broja umrlih.

Epidemiološka situacija u Federaciji Bosne i Hercegovine je povoljnija u odnosu na prethodne sedmice, zaključeno je na sjednici Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva održanoj početkom sedmice.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, sedmodnevna incidenca na nivou Federacije iznosi 75 slučajeva na 100.000 stanovnika. Iako je evidentiran pad broja oboljelih, najviša incidenca zabilježena je u Posavskom, Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu 10.

Predložen je nastavak postepenog ublažavanja mjera, što se odnosi na pomjeranje ograničenja kretanja, od 22.00 do 05.00 sati, te dozvoljeno okupljanje do 30 osoba na skupovima na otvorenom.

Predložena je i naredba da se centri za mentalno zdravlja stave u punu funkciju, kako bi se zaštitilo mentalno zdravlja stanovništva.

Nove mjere predložene su na period od 14 dana, te će biti dostavljene Vladi Federacije BiH na usvajanje, saopćno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Podsjećamo, Redovna Sjednica Vlade Federacije BiH bit će održana danas s početkom u 10 sati.