Danas počinje akcija “Dežuram za Muzej”

zemaljski-muzej

U okviru građanske akcije “Ja sam Muzej”, od danas počinju svakodnevne dežure u Zemaljskom muzeju BiH pod nazivom “Dežuram za Muzej” kojom se poziva na solidarnost s radnicima Zemaljskog muzeja BiH.

Ova inicijativa okupit će javne ličnosti, kulturne i sportske radnike, akademske radnike, učenike i studente, najavili su organizatori akcije.

Ovim činom solidarnosti, bit će poslana zajednička poruka o hitnosti rješavanja situacije u kojoj se nalazi Zemaljski muzej, te će se pozvati nadležni da prestanu ignorirati katastrofalnu situaciju u kojoj se nalaze radnici tog muzeja.

Dežure će trajati od 10.00 do 18.00 sati i očekuje se da će se dnevno na njima smjenjivati od 10 do 15 ljudi koji će imati priliku da vide kako izgleda jedan dan radnika Zemaljskog muzeja, obići muzejske zbirke i izložbu “Čuvari muzeja” te snimiti videoporuku kojom će apelirati na rješavanje statusa te institucije.

Ujedno će se potpisati na simbolični panel “Dežura”, kao i u knjigu utisaka što će ostati u trajnom vlasništvu te institucije.

U Muzeju će danas dežurati Vedrana Seksan, Aleksandar Seksan, Srđan Vuletić, Zdravko Grebo, Adisa Bašić, Ibrahim Spahić, Danijela Dugandžić, Dubravka Zrnčić- Kulenović, kao i Memnuna Zvizdić i Mirjana Musić (“Žene ženama”).

Dan kasnije, u utorak, 4. augusta, dežuraju Moamer Kasumović i djeca iz Dječijeg doma Bjelave, Adnan Jahić, fra Nikica Vujica, Gorana Mlinarević, Besima Svraka, Alija Pirić, Jasna Jelisić, Selma Spahić, kao i književnica Ferida Duraković koja će s prijateljima iz P.E.N. Centra BiH čitati poeziju.

Udruženje “Akcija za kulturu” organiziralo je akciju “Ja sam Muzej”, koja je počela izložbom Zijaha Gafića “Čuvari muzeja”, a obuhvatit će i mnoštvo art-akcija, filmskih projekcija, koncerata i različitih aktivnosti usmjerenih na podizanje svijesti javnosti o teškom položaju u kojem se nalazi ta kulturna institucija i njeni radnici te na nužnost rješavanja ovog problema od političkih struktura BiH.

Građanska akcija pod nazivom “Ja sam Muzej” realizira se u suradnji s partnerskom organizacijom Mediacentar Sarajevo, a u okviru Projekta održivosti civilnog društva u BiH, a podržali su je USAID i Fond Otvoreno društvo BiH.