Danas počinje ljeto: Nestabilno vrijeme i u narednim danima

Bihać: Etno selo na Uni nudi “putovanje” kroz minula vremena

Danas, 21. juna, nastupio je prvi dan ljeta i kalendarski najduži dan u godini, ali vremenske prilike u BiH kao i prethodnih dana i u nastavku sedmice bit će nestabilne.

Prema riječima meteorologinje Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Ismire Ahmović, danas će u većini dijelova zemlje biti uglavnom oblačno vrijeme sa kišom. Kada je riječ o narednim danima, Ahmović ističe kako će temperature biti visoke, ali bez jakih sunčanih intervala.

“Sutra se očekuje sunčano vrijeme uz malu naoblaku, u jutarnjim satima temperature će se kretati od 4 do 10 stepeni Celzijusa, na jugu zemlje od 13 do 18, a najviša dnevna temperatura od 22 do 27 stepeni. U utorak će prije podne biti umjereno oblačno i sunčano vrijeme, a tokom dana bit će povećanja oblačnosti sa kišom i pljuskovima. Dnevna temperatura od 24 do 30 stepeni”, kazala je Ahmović.

Oblačno vrijeme sa kišom, kako je istakla, nastavit će se i u srijedu.

“Tokom poslijepodneva očekuje se naoblačenje, koje će u većini područija uvjetovati kišu. Jutarnje temperature od 8 do 13, na jugu od 14 do 18, a dnevne na sjeverozapadu Bosne od 15 do 21, u ostatku zemlje od 22 do 27 stupnjeva.”

Prvi dan ljeta, koji se još naziva dugodnevnica ili ljetni solsticij, je dan kada je dan najduži u godini, a noć najkraća. Na sjevernoj Zemljinoj polutki ljeto traje uglavnom od 20. juna do 23. septembra, dok na južnoj traje od 20. decembra do 21. marta.