Dani postaju duži

Danas počinje zima: Saznajte kakvo nas vrijeme očekuje za novogodišnju noć

Sarajevske ulice zabijelio snijeg
08.01.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Snijeg u Sarajevu. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

U većem dijelu Bosne i Hercegovine danas se očekuje pretežno sunčano vrijeme, saopštio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH

Zima počinje danas u 16.59 sati. U istom trenutku za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje ljeto.

Sunce izlazi u 7.12, a zalazi u 15.59 sati, što znači da će obdanica trajati osam sati i 47 minuta, a noć 15 sati i 13 minuta.

Danas je najkraći dan u godini, noć najduža, a krug oko Arktika će biti u mraku puna 24 sata.

Međutim, dani će se postepeno, u početku veoma postepeno, produžavati. Do kraja godine dan će biti duži tri ili četiri minute.

Prognoza do kraja godine

U većem dijelu Bosne i Hercegovine danas se očekuje pretežno sunčano vrijeme, saopštio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH.

U centralnim i istočnim područjima Bosne, prijepodne, magla i niska naoblaka, a poslijepodne se očekuje smanjenje oblačnosti. U jutarnjim satima je moguće provijavanje slabog snijega. Poslijepodne naoblačenje u zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. Vjetar u Bosni slab promjenljivog smjera, a u Hercegovini slaba bura.

Jutarnja temperatura od minus osam do minus jedan, na jugu do tri, a dnevna od minus dva do četiri, na jugu do devet stepeni Celzijusa.

U srijedu se u Bosni očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa maglom po kotlinama. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove magla. Jutarnja temperatura od minus osam do minus dva, na jugu do dva, a dnevna od minus jedan di pet, na jugu do devet stepeni.

Od četvrtka (23. decembra) prognozira se pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom, koja će prvo zahvatiti južna područja a zatim se proširiti i na ostale predjele. Izraženiji mraz moguć je narednih dana u Bosni.

Minimalne jutarnje temperature zraka u prvom dijelu sedmice varirat će od -8°C do -2°C, na jugu zemlje do 2°C. Najviše dnevne temperature između 1 i 5 u Bosni do 9 stepeni u Hercegovini. U drugom dijelu sedmice maksimalne temperature od 3 °C u Bosni do 10 stepeni u Hercegovini.

U zadnjoj sedmici ove godine izvjesna je izraženija promjena vremenskih prilika na prostoru naše zemlje. Prema trenutnim prognostičkim modelima očekuju nas nove padavine. Padavine će prvo biti u obliku kiše a zatim će od utorka u Bosni preći u snijeg. Snijeg nije isključen i na području većeg dijela Hercegovine.

Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od -11°C i -5°C u Bosni, do 0°C u Hercegovini. Maksimalne dnevne temperature varirat će između -8 i -2 stepena u Bosni do 3 u Hercegovini.