Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Danas pravosnažne presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću

BiH

stanisic simatovic

Žalbeno vijeće Haškog tribunala danas će objaviti pravosnažne presude bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, objavio je Radio Slobodna Evropa.

Stanišić i Simatović su 2013. godine oslobođeni u prvostepenoj presudi Raspravnog vijeća zaključkom sudija da osnivanje i logistička podrška specijalnih policijskih formacija ne znači i zapovjednu odgovornost optuženih za zločine koje su one počinile u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Stanišić i njegov pomoćnik Simatović oslobođeni su zapovjedne odgovornosti za zločine koje su počinile specijalne jedinice koje su osnovali kao načelnici unutar Državne bezbjednosti Srbije, ali i od optužbi da su bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem etničkog čišćenja velikih prostora Hrvatske i BiH.

Tročlano Raspravno vijeće je većinom glasova presudilo da pomoć koju su dvojica bivših šefova tajne policije pružala tim jedinicama nije bila “konkretno usmjerena” na činjenje zločina, već na uspostavljanje i održavanje srpske vlasti u Hrvatskoj i BiH.

Stanišić i Simatović odrekli su se prava da prisustvuju izricanju drugostepene presude, pa će ostati u Beogradu u kojem borave poslije oslobađanja 2013. godine.