BiH

poznat dnevni red

Danas prva sjednica Gradskog vijeća Mostara, očekuje se izbor gradonačelnika

05/02/2021

Kandidati za poziciju gradonačelnika su Irma Baralija (BH blok), Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar) i Mario Kordić (HDZ)

Prva sjednica novog saziva Gradskog vijeća Mostara održat će se danas s početkom u 13 sati.

Na dnevnom redu konstituirajuće sjednice su verifikacija mandata vijećnika, davanje i potpisivanje svečane zakletve, utemeljenje klubova konstitutivnih naroda, izbor predsjednika i zamjenika predsjednika Gradskog vijeća te izbor gradonačelnika.

Na izborima za Gradsko vijeće Mostara održanim u decembru 2020. godine, HDZ BiH osvojio je 13 mandata. Slijede Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBIH, BPS) s 11, BH. blok (SDP BiH, Naša stranka) sa šest te HRS s tri vijećnika, dok će Prva mostarska partija i lista “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar” imati po jednog vijećnika.

Za izbor novog gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina u Gradskom vijeću. Ako nakon dva izborna kruga niti jedan od kandidata ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u posljednjem krugu dovoljna je prosta većina.

Kandidati za poziciju gradonačelnika su Irma Baralija (BH blok), Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar) i Mario Kordić (HDZ).

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.