Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Danas ročište o produženju pritvora Debevecu i Mehmedagiću

pritvor Debevecu i Mehmedagiću
Foto: N1

Osumnjičeni Debevec i Mehmedagić nalaze u pritvoru po rješenju ovog Suda od 16. januara, kada je pritvor produžen za mjesec dana, odnosno do 16. februara 2024. godine

Ročište na Sudu BiH na kojem će se odlučivati o produženju pritvora u predmetu Ranko Debevec i drugi zakazano je za danas u terminu od 11.00 do 12.30 sati, a predsjedavat će sudija Davorin Jukić, objavljeno je na web stranici Suda BiH.

Kako je proteklih dana javljeno u bh. medijima, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora za Ranka Debevca, suspendovanog predsjednika Suda BiH, i Osmana Mehmedagića, bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, kao i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Iz Tužilaštva BiH navode da su “došli do novih dokaza i saznanja i proširili istragu protiv navedenih osumnjičenih na više različitih događaja“, te su zbog toga predložili Sudu produženje pritvora za još 30 dana.

Osumnjičeni Debevec i Mehmedagić nalaze u pritvoru po rješenju ovog Suda od 16. januara, kada je pritvor produžen za mjesec dana, odnosno do 16. februara 2024. godine.

Debevec i Mehmedagić osumnjičeni su za zloupotrebu položaja i krivotvorenje službene isprave, a uhapšeni su 19. decembra.