Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brojna pitanja

Danas sastanak HDZ-a BiH i SDA: Da li će se pokrenuti proces formiranja vlasti?

covic izetbegovic (1)

Od sastanka dva dugogodišnja partnera u vlasti mnogo se očekuje. Nakon godinu dana bez formirane vlasti, čini se kako su i oni toga svjesni

Današnji sastanak izaslanstava Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice BiH trebao bi konačno odgovoriti na veći dio pitanja u procesu formiranja vlasti.

Brojna pitanja funkcioniranja Bosne i Hercegovine zakočena su zbog nepostojanja Vijeća ministra BiH, među kojima su određena pitanja financijske naravi i sigurnosnog stanja, ali na čekanju je i međunarodna politika vezana uz eurointegracije i suradnju sa sjevernoatlanskim savezom.

Stranka demokratske akcije i Hrvatska demokratska zajednica BiH čine okosnicu vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine te nemogućnost postizanja međusobnih kompromisa koči ionako zategnute odnose u procesu formiranja Vijeća ministara BiH.

“Razgovor će biti na dvije teme, jedna je suradnja dvije političke opcije, kako bismo osnažili povjerenje koje je vidno poljuljano zadnjih mjeseci, s druge strane razgovaramo o Izbornom zakonodavstvu. Čini mi se da imamo dovoljno prostora i dovoljno vremena da u narednih dva mjeseca privesti kraju ovu priču koja dugo traje”, kaže Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice.

Kandidatski status za prijem u Evropsku uniju na čekanju je upravo zbog nepostojanja vlasti. Stranački lideri su svjesni da smo dobili još jednu šansu odgađanjem pregovora s Albanijom i Makednijom, ali proteklu godinu dana od općih izbora vodeće stranke se međusobno optužuju za opstrukcije i postavljanje ultimatuma.

Od sastanka dva dugogodišnja partnera u vlasti mnogo se očekuje. Nakon godinu dana bez formirane vlasti, čini se kako su i oni toga svjesni.