Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mreža za izgradnju mira

Danas se širom svijeta obilježava Međunarodni dan mira: “BiH može biti bolje i ljepše mjesto za život”

mreza-za-izgradnju-mira

Mreža za izgradnju mira poziva sve građane i građanke BiH da se priključe Sedmici izgradnje mira

Mreža za izgradnju mira, koalicija koja okuplja 214 članica, organizacija i škola iz cijele BiH koja čini sveobuhvatan napor usmjeren ka obnovi kvalitete društvenog i ekonomskog života u BiH, a djeluje sa ciljem da gradi održivi mir izdaje saopštenje za javnost povodom Međunarodnog dana mira 2020. koji se obilježava 21. septembra.

U znak jačanja ideala mira među svim narodima i državama 21. septembra se širom svijeta obilježava Međunarodni dan mira. Ovaj bitan datum je uspostavila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1981. godine. Dvadeset godina kasnije, 2001. godine, Rezolucijom Ujedinjenih nacija 21. septembar određen je danom nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnoj razini, čime je potvrđen značaj njegovog obilježavanja. Svake godine na ovaj dan se posebno potiče sve pojedince i pojedinke, organizacije i nacije da podijele i pokažu poruku mira kroz svoje djelovanje i napore.

Izgradnja mira ne završava prestankom konflikta, ona je povezana sa svakim aspektom naših života. Stoga, Mreža za izgradnju mira ovaj značajni datum obilježava sedmicom izgradnje mira, povezujući različite lokalne inicijative. U okviru obilježavanja ove sedmice različite organizacije, škole, pojedinci_ke, pokreti i institucije organiziraju niz različitih akcija, konferencija, diskusija, sekcija, priredi a sa zajedničkim ciljem da pošalju poruku da BiH može biti bolje i ljepše mjesto za život, zemlja u kojoj se svi konflikti rješavaju u ljubavi i miru.

Mreža za izgradnju mira poziva sve građane i građanke BiH da se priključe Sedmici izgradnje mira, te podsjeća da, iako se obilježava jedanput u godini, Dan mira bi zapravo trebao biti svaki dan. Stoga, zadaća svih nas je da svaki dan zajedno i sistemski gradimo održivi mir jer doprinos svih nas je neophodan za život u državi gdje se međusobno cijenimo, prihvatamo i poštujemo, vrednujemo sve naše razlike kao bogatstva koja nas oplemenjuju i spajaju, njegujemo dijalog i zajedno gradimo ljepšu budućnost kako za nas, tako i za generacije koje dolaze.