Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Danas sjednica Predstavničkog doma PSBiH

predstavnicki dom psbih22

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas će razmatrati Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, čiji je predlagač Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova.

Predloženim zakonom predviđeno je da će ukupni sastav Vijeća ministara u toku cijelog mandata odražavati ravnopravnu zastupljenost spolova, a ravnopravna zastupljenost postoji u slučaju kada je jedan od spolova zastupljen najmanje u procentu 40 posto u Vijeću ministara.

Ta odredba primjenjivala bi se počevši od imenovanja Vijeća ministara nakon općih izbora u BiH 2018. godine.

Predstavnički dom PSBiH danas bi trebao razmatrati i zahtjev poslanika Mladena Bosića, Šefika Džaferovića i Borjane Krišto da se Prijedlog zakona o dopuni Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH razmatra po hitnom postupku.

Predložena je dopuna kojom je predviđeno da Komisija za odlučivanje o sukobu interesa za ovjeru svojih odluka i službenih akata u okviru svoje nadležnosti koristi službeni pečat Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH kojoj organizacijski pripada Ured Komisije za odlučivanje o sukobu interesa.

U obrazloženju predloženog zakona navedeno je da su tokom provođenja odredbi Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH uočeni određeni nedostaci u vezi s obavljanjem administrativnih poslova iz nadležnosti Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, konkretno – pitanje upotrebe pečata za ovjeru odluka i službenih akata Komisije.

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih stranaka, koji je pripremila Interresorna radna grupa za izradu izmjena izbornog zakonodavstva, a u proceduru su ga uputili poslanici: Borjana Krišto, Hazim Rančić i Lazar Prodanović.

Pred poslanicima bi se trebao naći i Prijedlog okvirnog zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, koji je predložila Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova. Prijedlog tog zakona nije podržala Ustavnopravna komisija.

Trebao bi biti razmatran i Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2015. godinu kao i Informacija o radu Tužilaštva BiH za prošlu godinu.