Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vremenska prognoza

Danas u BiH sunčano uz umjerenu oblačnost

U Banja Luci izdan crveni meteoalarm koji upozorava na visoke temperature
24.06.2021., Banja Luka, Bosna i Hercegovina - Danas je u nekoliko gradova BiH bio na snazi crveni meteoalarm koji upozorava na ekstremno visoke temperature. Reporter Pixsella je na Trg Krajine u Banja Luci u 15 sata postavio termometar koji je na suncu u roku od svega par minuta dosegao preko 50 stupnjeva Celzijusa. Sluzbeni podaci, za sada, su pokazali da je temperatura u hladu dosezala oko 38 stupnjeva. Banjalucana na ulicama skoro i da nije bilo, a oni koji su morali na ulicu osvjezavali su se vodom, sokom ili sladoledom. Ipak, na obalama Vrbasa druga slika. Vrbas je pun plivaca koji su se brckali u hladnoj vodi, a na obali su se rostiljali poznati banjalucki cevapi. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 39, na jugu do 41 stepen

U Bosni i Hercegovini danas će biti sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Razvojem oblačnosti, ponegdje u zapadnim i sjeverozapadnim područjima moguć je pljusak i grmljavina.

Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog i jugozapadnog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom će se kretati između 16 i 21, na jugu do 24, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 39, na jugu do 41 stepen.

U Sarajevu će biti sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura oko 17, a najviša dnevna oko 37 stepeni.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 16; Bugojno 18; Prijedor i Zenica 20; Bihać i Sanski Most 21; Banja Luka, Ivan-sedlo, Sarajevo i Tuzla 22; Doboj 23; Bijeljina 24; Gradačac i Trebinje 25 i Neum 31°C.