U Veljacima

Danas u Bratuncu kolektivna dženaza i ukop četiri žrtve proteklog rata

New Project (15)

U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju “Veljaci“ u Bratuncu do sada su ukopane 304 žrtve iz proteklog rata

Posmrtni ostaci četiri žrtve proteklog rata spremni su za današnju kolektivnu dženazu i ukop koji će se obaviti u Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju “Veljaci” u Bratuncu, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe u BiH.

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su ubijene tokom 1992. i 1993. godine na području Bratunca, a njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani godinama kasnije na različitim lokacijama na području ove općine.
Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine u Veljacima je Hodžić (Beriza) Salmir, dječak iz mjesta Suha, koji je u momentu ubistva imao samo devet godina.

Njegovi o posmrtni ostaci su ekshumirani u junu 2002. godine u Suhoj, na zgarištu porodične kućne njegovog djeda Osmana. Zvanična identifikacija posmrtnih ostataka obavljena je u aprilu ove godine, kada je porodica dječaka dala i svoju saglasnost za njegov ukop na ovogodišnjoj kolektivnoj dženazi.

Konačan smiraj u Veljacima ove godine će naći i Kadrić (Osmana) Salim, rođen 1969. godine u selu Hrnčići kod Bratunca. On je u momentu ubistva imao 24 godine, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2020. godine na lokalitetu Voljavice kod Bratunca.

Ukopat će se i posmrtni ostaci Mehić (Osman) Saliha, također rođenog u Hrnčićima kod Bratunca 1964. godine. On je imao 29 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2020. godine na lokalitetu Voljavica.
Na ovogodišnjoj kolektivnoj dženazi u Bratuncu će se ukopati i posmrtni ostaci Imamović (Meho) Mehmeda rođenog 1954. godine u Glogovoj. On je nestao tokom 1992. godine na području Glogove, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u mjestu Tatar, u avgustu 2017. godine.

U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju “Veljaci“ u Bratuncu do sada su ukopane 304 žrtve iz proteklog rata.