ceremonija u travniku

Danko Puljić, bratić kardinala Vinka Puljića, prešao na islam

20210418_2_47873902_64355660_Web

Osim Puljića, u istoj džamiji, islam je jučer primila i Antonija, koja je odučila uzeti ime Aysha

Danko Puljić, bratić kardinala Vinka Puljića, u subotu je u džamiji na Kalibunaru u Travniku primio islam te odabrao ime Emir, javlja Anadolu Agency (AA).

Osim Puljića, u istoj džamiji, islam je jučer primila i Antonija, koja je odučila uzeti ime Aysha.

Ovo je za AA potvrdio imam džamije na Kalibunaru Aljo ef. Cikotić, pred kojim su Danko i Antonija, sada Emir i Aysha, izgovorili šehadet i prihvatili islam.

Cikotić je također potvrdio da je Danko bratić kardinala Vinka Puljića.

U razgovoru za AA Cikotić je dodao kako je radost jučer u džamiji na Kalibunaru bila neopisiva, odnosno svojevrstan čin novog rođenja.

Kazao je kako je Puljić nakon izgovaranja šehadeta bio sretan i zahvalan te iskazao svoju sreću što je postao dio ovog džemata.

Ubrzo nakon što je Anadolija objavila ovu vijest, oglasila se Vrhbosanska nadbiskupija, čije saopštenje prenosimo u cijelosti:

“Povodom naslova i vijesti na pojedinim portalima kako su bratić i sestra kardinala Vinka Puljića prešli na islam, a s ciljem istinitog informiranja obavještavamo svekoliku javnost kako je riječ o lažnoj vijesti.

Izvjesnog gospodina Danka Puljića, koji je predstavljen kao kardinalov bratić – sin kardinalova brata i koji je u Travniku promijenio vjeru, vrhbosanski nadbiskup osobno ne poznaje i zajedničko im je jedino prezime. U Bosni i Hercegovini postoji više loza Puljića te kardinalu Vinku nije poznato da su on i spomenuti gospodin u bilo kakvom srodstvu, a sigurno nisu bliži rod.

Isto tako gnusna je laž da je sestra kardinala Puljića prije 20 godina prešla na islam.

Molimo sve novinare i medijske djelatnike da poštuju načela novinarske etike te da u javnosti ne plasiraju lažne, senzacionalističke i neprovjerene informacije.”