Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nakon sastanka u Tužilaštvu

Davor Dragičević: Moja pravna borba je završena! Rekao sam i tužiocu kakva mi je namjera

Banja Luka: Krim-tehničari MUP-a RS oslobođeni optužbi za uništavanje dokaza u predmetu Davida Dragičevića
27.01.2022., Banja Luka (BiH) - Danas je izrecena presuda u predmetu kojom su oslobodjeni Mikica Marjanac i Zoran Bosnjak, krim tehnicari Policijske uprave Banjaluka, zbog sumnje da su pocinili krivicno djelo "Sprjecavanje dokazivanja", odnosno zbog sumnje da su unistili donji ves Davida Dragicevica koji je mogao i trebao da posluzi kao vazan dokaz u istrazi. Izricanju presude je prisustvovao i Davor Dragicevic, otac ubijenog Davida Dragicevica, kao i predstavnici udruzenja gradjana "Put pravde". Davor je nakon presude burno reagirao i najavio da 27. ozujka odlazi pred Tuzilastvo BiH i da ce, ako bude trebalo i do tada se nista ne desi, spavati u satoru na ulazu u Tuzilastvo dok se ne pohapse ljudi koje on smatra odgovornim za ubojstvo svog sina. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Istaknuo je i da mu je “pao kamen sa srca“ jer više ne mora dolaziti u pravosudne institucije i proživljavati isto, te da ga naredni put na ovakve sastanke mogu dovesti “samo u lisicama“, na ispitivanje

“Za mene je pravna borba danas završila“, kazao je Davor Dragičević, otac Davida Dragičevića, čiji slučaj ubistva od prije pet godina već dvije godine istražuje Državno Tužilaštvo.

Nakon sastanka u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine sa tužiteljicom Ozrenkom Nešković, Dragičević je izjavio da više apsolutno ne vjeruje u institucije države, za koje smatra da su “leglo korupcije, kriminala, zaštitnika ubica i zločinaca“.

“Potvrdilo je sve one moje sumnje koje se rađaju već pet godina, koje su kulminirale prethodnih pet dana. Jednostavno, mislim da ja i Tužilaštvo BiH, i Sud, i sve te institucije, apsolutno ne pričamo istim jezikom”, kazao je Dragičević novinarima u Sarajevu nakon sastanka.

Dragičević je pojasnio da nije zadovoljan radom Državnog tužilaštva u predmetu ubistva njegovog sina te da, iako puno toga zna, zbog određenih zakonskih propusta on ne može doći do pravde. Tu je posebno istaknuo činjenicu da on, zajedno sa advokatom, ne može učestvovati kao stranka u postupku, te da ga zakonske odredbe onemogućavaju da ispita svjedoke o okolnostima ubistva njegovog sina i da je zbog toga najavio kraj vlastite pravne borbe.

“Rekao sam i postupajućem tužiocu šta sam i kakva mi je namjera, šta da uradim da osvetim svoje dijete. To i vama sad kažem, detalje neću. Znači – moja pravna borba je završila zvanično danas. (…) Drugo je borba za Davida. Ko je ubio Davida? Ja znam ko je ubio Davida“, dodao je Dragičević.

Istaknuo je i da mu je “pao kamen sa srca“ jer više ne mora dolaziti u pravosudne institucije i proživljavati isto, te da ga naredni put na ovakve sastanke mogu dovesti “samo u lisicama“, na ispitivanje.

“Je li normalno da jedan tužilac koji istražuje jedan zločin nikada nije izašao iz svoje fotelje i nije nikad bio u Banjoj Luci? (…) Neka smatraju oni, ako je to uvreda, ja znam dosad šta sam uradio. Imaju moje izjave, ima sve. Jednostavno, ne želim više, ne treba meni apsolutno nikakva empatija. Meni dijete oni ne mogu vratiti. Ne interesuje njih ovo. Njih David ne interesuje“, zaključio je Dragičević.

Njegov advokat Ifet Feraget kazao je da su u toku intenzivne radnje u predmetu “Dragičević“ i da će u narednim danima biti poznati detalji posljednjih takvih radnji.

“One će vjerovatno potvrditi određene okolnosti koje će samo učvrstiti tezu da David jeste ubijen, ali posao pronalaska lica koja su odgovorna za njegovo ubistvo nije jednostavan“, kazao je Feraget, koji nije mogao govoriti ni o kakvim detaljima.

On je poručio da razumije emocije porodice Davida Dragičevića i Davorovu odluku da završi pravnu borbu, ali da je potrebno pustiti Tužilaštvo da radi svoj posao i nastaviti raditi sve u skladu sa zakonom. Dodao je i da je vrlo mukotrpno istraživati ovaj slučaj, kao i slučaj ubistva Dženana Memića, zbog višegodišnjeg protoka vremena, ali da se borba ne smije zaustaviti.

“Manje-više sve je jasno, samo je žalosno što su oba slučaja zataškavana od strane onih koje plaćamo da rasvjetljavaju ubistva. I to znamo. Ali i te nekakve optužnice i eventualno kažnjavanje tih lica nije dovoljna satisfakcija roditeljima. (…) Tužilaštvo BiH sasvim sigurno radi, posvećeno je predmetu, vrlo intenzivno se radi. Kada i da li ćemo doći do rezultata, kako god to vama zvučalo, to ne može niko reći. Ali ne može isključiti da neće“, zaključio je Feraget.

David Dragičević nestao je u noći sa 18. na 19. mart 2018. godine, a njegovo beživotno tijelo pronađeno je 24. marta na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u Banjoj Luci. Prvobitna istraga utvrdila je da je smrt nastala utapanjem bez elemenata krivičnog djela. Tri mjeseca kasnije, banjalučko Okružno tužilaštvo je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. lica zbog ubistva, koju je u aprilu 2021. godine preuzelo Državno tužilaštvo BiH.

U predmetu pred Sudom BiH, Tužilaštvo je danas zatražilo ukidanje prvostepene oslobađajuće presude i novo suđenje Zijadu Mutapu i ostalima za prikrivanje dokaza u slučaju smrti Dženana Memića, dok su Odbrane zatražile odbijanje žalbe Tužilaštva kao neosnovane.