Debevec: Cijepanje predmeta otežalo rad Suda BiH

debevec

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec smatra da se Sud BiH našao u nezavidnoj situaciji, nakon što je u Tužilaštvu BiH došlo do cijepanja pojedinih optužnica za ratne zločine.

“Sud BiH našao se u situaciji da je za jedno lice imao više razdvojenih postupaka, koje zbog različitih faza nikako nije mogao spojiti u jedinstven postupak. To je izazvalo prilično iskorištavanje kapaciteta suda u tom periodu, a i danas se osjećaju posljedice koje će organizaciono biti prevaziđene”, rekao je Debevec za “Glas Srpske”.

Debevec, koji je u januaru stupio na dužnost predsjednika Suda BiH, rekao je da će fokus njegovog djelovanja biti stvaranje uslova za nezavisno i nepristrasno donošenje odluka i od sudija koji sude za ratne zločine.

Komentarišući činjenicu da je Sud BiH godinama u predmetima ratnih zločina sudio na osnovu retroaktivne primjene strožeg Krivičnog zakona BiH, umjesto Krivičnog zakona SFRJ, što je pogrešnim označio i Evropski sud za ljudska prava u predmetu “Maktouf i Damjanović”, Debevec je rekao da je Sud BiH prije odluke “Maktouf i Damjanović” u svom postupanju slijedio standarde odlučivanja Haškog tribunala i odluke Ustavnog suda BiH.

“Tek nakon odluke Evropskog suda za ljudska prava od 18. jula 2013. godine i Ustavni sud mijenja svoju praksu. Sada je situacija takva da se ne izriču kazne veće od opšteg maksimuma propisanog Krivičnim zakonom SFRJ, odnosno 20 godina za krivična djela genocida i ratnih zločina, te za ogromnu većinu zločina protiv čovječnosti”, pojasnio je Debevec.

Debevec je zaključio da će Sud BiH u granicama svoje nadležnosti postupati efikasno, pošteno i zakonito.