Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Deblokirani Sarajevo i Zenica, i dalje blokiran saobraćaj na petlji Šićki Brod

blatusa – petlja

Zbog protesta bivših boraca i danas je u prekidu odvijanje saobraćaja na petlji Šićki brod (Tuzla).

Nakon razgovora sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK), demobilisani borci i ratni vojni invalidi koji su skoro 20 sati držali u blokadi magistralni put M-17 na blatuškoj petlji, jutros su oko 5:50 odblokirali ovu dionicu.

Iz MUP-a ZDK potvrđeno je za AA kako je do deblokade saobraćajnice došlo mirnim putem.

“Nakon razgovora s pripadnicima MUP-a ZDK, bez upotrebe sile. dogovorena je deblokada magistralnog puta M-17 na lokalitetu blatuške petlje i Donje Golubinje. Prema informacijama, jedna grupa boraca još uvijek se nalazi na putu u mjestu Karuše, ali očekujemo da će i to biti riješeno mirnim putem u narednom periodu. Saobraćaj se mjestimično odvija otežano, ali s obzirom da je put deblokiran na ova dva lokaliteta, odvija se bez većih problema. Deblokada na području Donje Golubinje dogovorena je oko 3.10 jutros, dok je u mjestu Blatuša deblokada dogovorena oko 5.50”, potvrđeno je iz Operativnog centra MUP-a ZDK.

Demobilisani borci, koji su protestovali cijelu noć, odblokirali su jutros i Vogošćansku petlju u Sarajevu.

Međutim, na petlji u Šićkom Brodu kod Tuzle blokada je nastavljena i jutros. Uprkos niskim temperaturama zraka, borci namjeravaju istrajati u tri zahtjeva, odnosno zahtijevaju registar boraca, boračke naknade i prestanak finansiranja boračkih udruženja.

Odblokiran je saobraćaj na planinskom prevoju Ivan koji su u srijedu ujutro blokirali predstavnici boračkih udruženja, potvrđeno je u MUP-u HNK.

Protest i blokada saobraćajnica izazvala je u srijedu kolaps u saobraćaju pa su građani satima putovali do svojih odredišta.

Premijer FBiH Fadil Novalić i resorni ministar Salko Bukvarević održali su vanrednu konferenciju za medije na kojoj su poručili da Vlada FBiH nema novac da udovolji zahtjevima boraca.

Zbog protesta građana, u prekidu je odvijanje saobraćaja na sljedećim lokacijama:

-raskrsnica magistralnih puteva M-4 i M-17 u mjestu Karuše,

-petlja Šićki Brod (Tuzla).