Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

istanbul

Delegacija Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH na 89. Generalnoj skupštini Interpola

89GSI-1

Delegacija je učestvovala i na radionici „Policijske operacije i tehnologije i zajedničko investiranje u budućnost Interpola“

Delegacija Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, na čelu sa direktorom Mirsadom Vilićem, predstavlja Bosnu i Hercegovinu na 89. zasjedanju Generalne skupštine Interpola, koje se od 23.11. do 25. 11. 2021. godine održava u Istanbulu, Republika Turska.

Na Generalnoj skupštini učestvuje gotovo 470 šefova policije, ministara i visokih dužnosnika iz oko 160 zemalja, uz prisustvo predstavnika međunarodnih organizacija kao posmatrača. Planirano je da na ovogodišnjoj skupštini bude izabran novi predsjednik Interpola, zamjenik predsjednika za Afriku, Ameriku i Aziju, delegati za Afriku, Ameriku, Aziju i Evropu, te članovi Komisije za kontrolu Interpolovih datoteka.

Delegacija je u okviru Generalne skupštine održala više bilateralnih sastanaka sa predstavnicima i direktorima policija zemalja okruženja, sa ciljem unapređenja policijske saradnje i njenim modalitetima, naročito u pogledu novih sigurnosnih izazova. Na marginama skupštine, delegacija je održala i niz sastanaka sa predstavnicima Kine, Pakistana, Turske, R. Koreje, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Armenije, Singapura i Švedske, kojom prilikom su razmatrani novi trendovi kriminaliteta i globalno stanje sigurnosti, a u kontekstu identifikacije područja u kojima Interpol može ojačati globalno sigurnosno djelovanje uz zajedničko djelovanje policija zemalja članica.

Delegacija je učestvovala i na radionici „Policijske operacije i tehnologije i zajedničko investiranje u budućnost Interpola“.

Prvog dana skupštine 23.11.2021. godine, delegati su izglasali prijem Saveznih Država Mikronezije u članstvo Interpola, kao 195. zemlje članice.