Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Delegacija EU kritikovala Vijeće ministara: BiH nema pristup informacijama o kriminalcima

zgrada-delegacijaEU

Bosna i Hercegovina još nije odredila nacionalnu kontakt tačku za saradnju s EUROPOL-om što može imati ozbiljne posljedice po građane naše zemlje, zaključak je Delegacija Evropske unije u BiH.

“Bosna i Hercegovina do sada nije odredila nacionalnu kontakt tačku (NKT) za saradnju s EUROPOL-om. Neuspostavljanje NKT-a ima nekoliko ozbiljnih posljedica za BiH i njene građane. Podrivanje saradnje s EUROPOL-om će se odraziti na sigurnost BiH i njenih građana”, poručili su iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Višesedmičnim odlaganjem rasprave o NKT-u, Vijeće ministara propustilo je važnu priliku da uspostavi nacionalnu kontakt tačku, što u operativnom smislu znači da bez funkcionalne NKT vlasti u BiH će imati znatno manje pristupa osjetljivim informacijama o kriminalcima kroz EUROPOL-ovu sigurnu komunikacijsku platformu o kriminalu, stoji u zaključku.

“Osim toga, BiH ne može slati svoje oficire za vezu u EUROPOL-ovo sjedište, niti dobiti EUROPOL-ovog oficira za vezu u zemlji. Ovo uporno kršenje sporazuma s EUROPOL-om moglo bi dovesti do privremene obustave primjene Sporazuma – što se nikada nije dogodilo ni s jednom drugom zemljom”, poručeno je.

Politički, ovo veoma utiče na kredibilitet posvećenosti Bosne i Hercegovine borbi protiv teških oblika kriminala i organizovanog kriminala, te jačanja vladavine prava, a posebno u pogledu mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

“U proteklih nekoliko mjeseci smo vidjeli da vlasti osporavaju nadležnosti i procedure za imenovanje NKT-a. Nedavni primjer usvajanja izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku pokazuje da ukoliko postoji politička volja, moguće je pronaći i rješenje”, stoji u saopštenju Delegacije EU u BiH.

EU podržava sve relevantne institucije i političke stranke da poduzmu neophodne korake za uspostavljanje NKT-a prije isteka roka.