Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

oštra reakcija

Delegacija EU u BiH o otkrivanju identiteta svjedoka: Sprovesti istragu!

delegacija eu u bih ambasada njemačka njemacke (13)

Prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, otkrivanje identiteta ili informacija koje mogu dovesti do otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka je krivično djelo, poručili su iz OHR-a

Nakon što su RTRS i drugi mediji u ovom manjem bh. entitetu objavili ime i prezime zaštićenog svjedoka M-16, uslijedile su mnogobrojne reakcije međunarodnih i domaćih institucija.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine jučer su informirali nadležne institucije i službe koje rade na pružanju zaštite i sigurnosti svjedoka o ovom slučaju. Također, dodaju, formiran je predmet, povodom medijskih izvještaja u kome će Tužilaštvo BiH izvršiti provjere u skladu sa zakonom.

“Nadalje u svezi sa navedenim Tužiteljstvo BiH zaprimilo je i prijavu, protiv određenih djelatnika Suda BiH i Tužiteljstva BiH, a u svezi sa otkrivanjem identiteta zaštićenog svjedoka i neovlaštenog ustupanja dokumenata, te će se izvršiti provjere navoda i na temelju ove prijave”, ističu iz Tužilaštva BiH.

Televizija N1 zatražila je i komentar Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Kako navode, analitički izvještaj koji je priložen uz Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU naglašava potrebu za boljom zaštitom identiteta žrtava i svjedoka u Bosni i Hercegovini, a posebno u vanprocesnoj zaštiti.

“Otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka predstavlja krivično djelo, te stoga apelujemo na vlasti da sprovedu učinkovitu istragu, kao i da osiguraju bezbjednost svjedoka i integritet mehanizama zaštite svjedoka. Mediji u svojem izvještavanju moraju primjenjivati profesionalne i etičke standarde u skladu sa zakonom”, kazali su za N1 iz Delegacije EU.

Prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, otkrivanje identiteta ili informacija koje mogu dovesti do otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka je krivično djelo, poručili su iz OHR-a odgovarajući na upit televizije N1.

”Na Tužilaštvu BiH je da poduzme neophodne korake u skladu sa zakonom”, kazali su iz OHR-a.

Podsjećamo, pojedini mediji u Bosni i Hercegovini otkrili su identitet zaštićenog svjedoka koji je dao iskaz na Sudu BiH da mu je aktuelni premijer RS-a Radovan Višković nudio novac za premještanje masovnih grobnica.

Memorijalni centar Srebrenica ranije je pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti premijera RS-a Radovana Viškovića, a vodeći se navodima zaštićenog svjedoka M-16 koji je na Sudu BiH 2017. godine na suđenju u predmetu ‘Josipović i drugi’ naveo da mu je “Radovan Višković nudio novac da premješta masovne grobnice”.