Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

osuda napada na novinare

Delegacija EU zvaničnicima u RS-u: Ne stvarajte okruženje straha za novinare

Banja Luka: Jedan od novinara kojemu je oštećen automobil nakon Dodikove najave kriminalizacije klevete
09.03.2023., Banja Luka, Bosna i Hercegovina - Aleksandar Trifunovic, urednik i novinar portala Buka iz Banja Luke, jedan je od dva novinara iz Banja Luke kojima su sinoc osteceni automobili nakon sto je Milorad Dodik najavio kriminalizaciju klevete izmjenama kaznenog zakona RS. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Ured EU u BiH od vlasti RS-a očekuje brze institucionalne i pravosudne mjere

Napadi na novinare Aleksandra Trifunovića i Nikolu Moraču, nedugo nakon što su iznijeli kritike o kriminalizaciji klevete u Republici Srpskoj, su izuzetno zabrinjavajući. Ovi napadi predstavljaju još jedan primjer teških uslova u kojima rade novinari u Bosni i Hercegovini i neprijateljskog okruženja koje postoji za slobodu medija u zemlji, navedeno je u reakciji Delegacije EU u BiH.

Ured EU u BiH od vlasti RS-a očekuje brze institucionalne i pravosudne mjere.

“Također očekujemo od vlasti RS-a da provedu mjere za jačanje slobode medija i sprečavanje sličnih incidenata u budućnosti. Nadalje, od najviših zvaničnika RS-a očekujemo da se suzdrže od neprimjerenih komentara koji doprinose stvaranju okruženja straha za novinare.

Sloboda izražavanja i medija su temeljni principi i vrijednosti koje se očekuju od svake zemlje s perspektivom članstva u EU. U svakom demokratskom društvu, novinari moraju biti u mogućnosti da obavljaju svoj važan posao bez straha ili zastrašivanja”, poručuju iz Delegacije.

Kako dalje navode, garantovanje slobode izražavanja i medija i zaštita novinara su među 14 ključnih prioriteta za Bosnu i Hercegovinu, kako je navedeno u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu zemlje za članstvo u EU.

“Za napredak na evropskom putu, neophodni preduslovi uključuju jačanje slobode izražavanja i slobode medija, kao i osiguranje odgovarajućeg institucionalnog odgovora na prijetnje novinarima”, poručili su.

Podsjetimo, reakcija Delegacije EU dolazi nakon skandalozne izjave Milorada Dodika da su novinari sami sebi oštetili automobile.

– Postoje indicije da su oni novinari čiji su automobili oštećeni, sami to inscenirali. Republika Srpska je demokratsko društvo. Osuđujem napad i nemam namjeru da polemišem. Pozivam policiju da radi svoj posao, rekao je Milorad Dodik na pres konferenciji vladajuće koalicije u RS-u.