Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Delegacija Grada Istanbula u posjeti Sarajevu

delegacija_istanbula_sarajevo_

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka primio je danas višečlanu delegaciju Grada Istanbula, predvođenu Ismailom Hakkijem Turuncijem, savjetnikom gradonačelnika.

Razgovarano je o konkretnoj podršci ovog pobratimskog grada Sarajevu u oblasti vodosnabdijevanja, odvoza i recikliranja smeća, te pomoći ljudima koji se nalaze u stanju socijalne potrebe.

Nakon prijema u Vijećnici, delegacija Istanbula je u pratnji gradonačelnika Skake obišla Bijelu tabiju, s obzirom na to da je gradska vlast Istanbula tokom posjete gradonačelnika Kadira Topbasa Sarajevu u septembru prošle godine iskazala spremnost da pomogne obnovu ovog vrijednog kulturno-historijskog spomenika.

Predstavnici Grada Istanbula ponijeli su idejni projekat Bijele tabije, te predložili da ekipa eksperata iz Sarajeva posjeti Istanbul kako bi razradili akcioni plan za restauraciju ovog kompleksa.

Delegacija Istanbula je ovom prilikom obišla i Medicinsku asocijaciju „BIMA“. Obećala je pružiti pomoć za obnovu prostora ovog udruženja u ulici Bakarevića br.4, koja već 20 godina pruža besplatnu primarnu zdravstvenu zaštitu zdravstveno neosiguranom stanovništvu, uglavnom izbjeglicama – povratnicima u BiH.

– Prostor koji je potrebno opremiti bi sadržavao tri polivalentne ambulante za djecu, žene i internističke preglede, te ambulatnu za operativne zahvate, laboratoriju i apoteku – istakao je predsjednik ove asocijacije prof. dr. Faris Fočo.