Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Delegacija Međunarodne agencije za atomsku energiju posjetila KCUS

juki amano333

Delegacija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koju je predvodio generalni direktor Juki Amano razgovarala je sa članovima delegacije Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS), a ta posjeta označena je kao potvrda dobre saradnje KCUS-a i IAEA te se njome učvršćuju veze dvije institucije.

Generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović informirala je Amana o redovnim aktivnostima koje se provode u KCUS-u, kako iz oblasti nuklearne medicine, radioterapije, radiologije, medicinske fizike i zaštite od zračenja, tako i u oblasti suradnje s IAEA.

Iz Službe za odnose s javnošću KCUS-a navodi se da je susret upriličen u KCUS-u, a delegaciju IAEA dočekali su i prof.dr. Semir Bešlija, prof.dr. Amela Begić, prof.dr. Sandra Vegar – Zubović, doc.dr. Adnan Beganović i dr. Amila Bašić.

IAEA je nezavisna organizacija koja izvještaje podnosi Ujedinjenim nacijama i Vijeću sigurnosti. IAEA promovira mirnodopsku primjenu nuklearne energije, te sudjeluje u sprečavanju proizvodnje nuklearnog oružja. Ta organizacija pomaže razvoj medicinske upotrebe jonizirajućeg zračenja, kao i zaštite od zračenja pacijenata i osoblja.

BiH surađuje sa IAEA od njenog prijema u tu organizaciju 1995. godine. U okviru projekata tehničke saradnje IAEA je dala veliki doprinos u oblasti radioterapije, nuklearne medicine, radiodijagnostike, medicinske fizike i zaštite od zračenja.

– Klinički centar trenutno sudjeluje u dva nacionalna projekta, a uspješno je okončao 11 projekata putem kojih je, nakon rata, revitalizirana Klinika za nuklearnu medicinu nabavkom gama kamere i četvorogodišnjeg snabdijevanja radionuklidima. Sudjelovali su i u nabavci telekobalt i brahiterapijskog uređaja na Klinici za onkologiju, te opremili Službu za zaštitu od zračenja i medicinsku fiziku opremom za kontrolu kvaliteta i pacijentnu dozimetriju u dijagnostičkoj radiologiji – navodi se.

U okviru navedenih nacionalnih projekata, te kroz regionalne projekte, obavljen je veliki broj edukacija u eminentnim evropskim centrima iz raznih medicinskih djelatnosti.