Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odata počast žrtvama na Kazanima i Velikom parku (FOTO)

BiH

IMG_7295

Sarajevo nije grad koji treba da šuti o stvarima koje su se desile na Kazanima. Iako postoji zid šutnje o ovom zločinu, ali postoji i kritična masa građana u BiH koji žele da se o tome javno govori – kazao je potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, povodom 22.godišnjice zločina počinjenih na Kazanima.

Dunović je danas s gradonačelnikom Grada Sarajeva, dr. Ivom Komšićem, položio cvijeće i odao počast žrtvama ratnog zločina koji su nad hrvatskim i srpskim civilima u Sarajevu počinili pripadnici 10. brdske brigade Armije RBiH pod komandom Mušana Topalovića Cace, od 1992.do 1993.godine.

– Neophodno je sve odgovorne za zločin koji se desio na Kazanima privesti licu pravde i paralelno s tim insistirati da se pronađu još neidentificirana tijela – rekao je on.

IMG_7289

Podsjetio je da je ubijen i čovjek koji je bio srpske nacionalnosti a bio je pripadnik Armije RBiH, aktivni učesnik u odbrani grada Sarajeva, „a ubijen je na Kazanima samo zato što se drugačije zvao, mislim da o tim stvarima treba javno govoriti i ovo je vrijeme da se to i uradi“.

Dunović je pozdravio inicijativu Svetozara Pudarića, bivšeg potpredsjednika FBiH, za izradu spomen-obilježja žrtvama na Kazanima i donirao sredstva Gradu Sarajevu za izradu idejnog rješenja, „jer je to najmanje što Grad u ovom momentu može da uradi o tom pitanju“.

Izrada bi mogla početi sljedeće godine, jer je Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo odluku da se s procedurom krene te je neophodno da se okonča proces, a najteže u svemu tome je nepristupačnost terena na Kazanima.

Naglašava da spomen- obilježje nije velika utjeha porodicama žrtava, on je podsjetnik živima, svim građanima Sarajeva i BiH, podsjetnik da se takve stvari ne smiju ponavljati.

IMG_7310

– Donekle bi za porodice žrtava satisfakcija bila da se ekshumiraju i identificiraju sva tijela žrtava, da se omogući porodicama da sahrane posmrtne ostatke i da se krivci privedu licu pravde i to je ono na čemu se mora insistirati – zaključio je Dunović.

Sarajlije, civili su od 1992.do 1993.godine odvođene na područje Trebevića kod duboke jame zvane Kazani, gdje su bacana tijela ubijenih. Tačan broj žrtava do danas nije utvrđen, a na nakon rata iz jame Kazani ekshumirano je 29 osoba.

IMG_7290

Počast žrtvama su odali i predsjednik Naše stranke (NS) Predrag Kojović, zastupnik u Parlamentu Federacije Dennis Gratz, član Predsjedništva NS Tarik Haverić i gradski vijećnici Robert Pleše, Sanja Lazar i Vibor Handžić.