Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Razgovori na ekspertskom nivou

Delegacija NATO Štaba u Briselu u posjeti BiH od 10. do 14. oktobra

nato zastave

Osim Ministarstva odbrane, delegacija NATO će posjetiti Ministarstvo sigurnosti BIH gdje će se sastati sa ministrom Cikotićem a razgovarat će o konkretnim paketima pomoći

Delegacija NATO Štaba u Briselu boravit će u posjeti Bosni i Hercegovini od 10. do 14. oktobra ove godine.

Tokom posjete delegaciju NATO-a primit će ministar odbrane BiH Sifet Podžić, a razgovarat će sa mješovitom delegacijom Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH o jačanju odbrambemih kapaciteta OSBiH kroz realizaciju paketa pomoći u okviru Prilagođenog paketa pomoći BiH koji je odobren u junu ove godine na Nato samitu u Madridu.

– Bitno je reći da će razgovori biti održani na ekspertskom nivou što podrazumijeva razmatranje i dogovor o konkretnim sredstvima koje bi NATO trebao donirati OSBiH u cilju jačanja odbrambenih kapaciteta. Osim Ministarstva odbrane, delegacija NATO će posjetiti Ministarstvo sigurnosti BIH gdje će se sastati sa ministrom Cikotićem a razgovarat će o konkretnim paketima pomoći – najavljeno je.

Također, planirana je posjeta i Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, gdje će se razgovarati o mogućnostima jačanja kapaciteta te agencije u borbi protiv cyber napada. Ta posjeta je, kako je navedeno, od izuzetnog značaja za odbrambeno sigurnosni sistem BiH jer će realizacijom pomoći, kroz navedeni paket, odbrambeno sigurnosni kapaciteti BiH ojačati, kao i kapaciteti za odbranu od cyber napada.