Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izrazili zabrinutost

Delegacija parlamenta Nizozemske: Izbori planirani za oktobar u BiH mogu i trebaju biti održani

l_df0019e0dccceb10c300dc6e315a06cd

Naglašena je i važnost očuvanja cjelovite i suverene Bosne i Hercegovine zasnovane na principima nediskriminacije koji se moraju primijeniti u izbornoj reformi u skladu s pravilima Evropskog suda za ljudska prava

Delegacija Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma Kraljevine Nizozemske posjetili su Bosnu i Hercegovinu prošle sedmice gdje su se susreli s predstavnicima političkih partija i civilnog društva, ali su izrazili žaljenje jer sastanci nisu organizirani s predstavnicima iz Republike Srpske.

U saopćenju koje su objavili, napomenuli su da je posjeta planirana u kontekstu ozbiljne zabrinutosti zbog trenutne političke situacije i odluka koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske i rukovodstvo tog bh. eniteta, ali i u kontekstu neuspjeha u postizanju sporazuma o ustavnim i izbornim reformama te rastućoj etnonacionalnoj retorici.

– Ovakva situacija ne služi interesu građana Bosne i Hercegovine, niti približava zemlju Evropskoj uniji. No, u razgovorima je naglašeno da se izbori planirani za oktobar 2022. godine mogu i trebaju održati – rečeno je u saopćenju.

Naglašena je i važnost očuvanja cjelovite i suverene Bosne i Hercegovine zasnovane na principima nediskriminacije koji se moraju primijeniti u izbornoj reformi u skladu s pravilima Evropskog suda za ljudska prava.

Pozvali su i na jaču borbu protiv korupcije i implementaciju reformi u skladu s 14 prioriteta Evropske komisije iz 2019. godine te na usklađivanje s vanjskom politikom Evropske unije, naročito u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu.

Smatraju da su ove tačke od temeljne važnosti za stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine kao i za njen put ka članstvu u Evropskoj uniji.

Delegacija, koju su činili Attje Kuiken, Ruben Brekelmans, Jan Paternotte, Kati Piri i Jasper van Dijk, obišli su Srebrenicu, gdje su zajedno s Majkama Srebrenice položili cvijeće na mezarju u znak sjećanja na žrtve genocida i posjetili Memorijalni centar Potočari.