Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SARAJEVO

Delegacija RS položila cvijeće u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici

dobrovoljacka cvijece
FOTO: Fena

U sarajevskoj ulici Hamdije Kreševljakovića, nekadašnjoj Dobrovoljačkoj, delegacija entiteta Republika Srpska (RS) položila je cvijeće i zapalila svijeće za vojnike Jugoslovenske narodne armije (JNA) koji su poginuli 3. maja nakon pucnjave prilikom povlačenja njihovih snaga iz Sarajeva. 

Delegacija inače polaže cvijeće 3. maja, ali, kako su kazali, počast su zbog vjerskih razloga iskazali danas.  

Savjetnik članice Predsjedništva Bosne i Hercegovine Boško Tomić kazao je je za njega veoma tužan trenutak, jer je zločin počinjen bez obzira na dogovor i prisustvo stranaca.

dobrovoljacka cvijece
FOTO: Fena

– Mislim da moramo stvarati ambijent gdje će se moći normalno doći na mjesto gdje se desio zloćin, i da počnemo da poštujemo jedni druge u zemlji u kojoj živimo i da tražimo da svi da odgovaraju oni koji su činili zločine – kazao je Tomić, negodujući zbog jakoh policijskih snaga u neposrednoj blizini.

Među najznačajnijim datumima u odbrani suverene i nezavisne države Bosne i Hercegovine je 2. i 3. maj. Drugog maja 1992. godine bivša JNA otvoreno je stala na stranu agresora te je potpomognuta paravojnim formacijama tadašnjeg SDS-a, srpskim dobrovoljcima i niškim specijalcima, izvršila žestok napad na institucije BiH. JNA je pokušala presjeći grad na dva dijela, a paralelno s tim zarobljen je predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović koji se vratio s pregovora u Lisabonu. 

dobrovoljacka cvijece
FOTO: Fena

Najprije je granatiran grad, da bi potom s tenkovima, transporterima i ljudstvom krenuli u napad na zgradu Predsjedništva tadašnje RBiH s ciljem osvajanja i svrgavanja novoizabrane vlasti, a kako bi međunarodnoj zajednici dokazali da ta vlast ne može rukovoditi ovom državom.

Pripadnici JNA 3. maja nisu ispoštovali dogovoreno te kako su iz kasarne na Bistriku izašli pod punom ratnom opremom, izazivajući incident pucanjem po građanima i braniocima, krećući u pravcu Skenderije gdje je bila dogovorena razmjena.

U razmjeni vatre je stradalo šest pripadnika JNA, što je tvrdio Milutin Kukanjac, tadašnji komandant Druge vojne oblasti JNA.

U toku suđenje

Na Sudu BiH trenutno je u toku suđenje za napad na kolonu, ubistva, ranjavanje i zlostavljanje pripadnika JNA i civila.

Optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

Prema optužnici Tužilaštva BiH na osnovu koje se trenutno sudi Ganiću i drugima, 3. maja 1992. godine, ubijeno je osam osoba, ranjene su 24 osobe, a zarobljeno je više desetina vojnika i civila, koji su mučeni i zlostavljani.