Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Delegacija SDA boravi u višednevnoj radno-konsultativnoj posjeti NR Kini

sda – kina

Na poziv Komunističke partije Narodne Republike Kine, višečlana delegacija Stranke demokratske akcije predvođena potpredsjednicom Federacije Bosne i Hercegovine Melikom Mahmutbegović boravi u višednevnoj radno-konsultativnoj posjeti NR Kini.

Do sada je upriličen niz radnih sastanaka u Odjeljenju za međunarodne veze CK Komunističke partije Kine sa zamjenicom direktora Yan Yuqing, zamjenikom ministra Zhou Li te sa predstavnicima Nacionalnog instituta za administraciju.

Delegacija je posjetila i Ambasadu Bosne i Hercegovine u Pekingu gdje je razgovarala sa ambasadorom Borislavom Marićem i ostalim uposlenicima našeg diplomatskog predstavništva.

Višegodišnja saradnja između Komunističke partije NR Kine i SDA predstavlja medij za uspostavu bolje i jačanje već postojeće saradnje dvije stranke, a samim tim i dvije prijateljske države na privrednom, ekonomskom, kulturnom i drugim društveno-političkim planovima, zajednički je zaključeno.

Saradnju u svakom slučaju treba da prati i saradnja dvije prijateljske države koje imaju dosta toga za ponuditi i čija ekonomska povezanost i jačanje privrednih veza treba da bude razvijana na obostrano zadovoljstvo i benefit.

Ekonomska saradnja NR Kine i Bosne i Hercegovine je u uzlaznoj putanji i najbolja potvrda tome su najavljene višemilijunske kineske investicije u energetskom sektoru Bosne i Hercegovine. „Interesovanje za veća ulaganja i prisutnost kineske privrede u BiH postoji i zasigurno jedan od najboljih načina za intenziviranje privredno-ekonomske saradnje su i sastanci ove vrste kroz koje se razvija i jača prijateljstvo, razbijaju predrasude i zbližavaju dvije države“, istakla je potpredsjednica Mahmutbegović.

Pored potpredsjednice Mahmutbegović u delegaciji se nalaze i Ramiz Salkić, Senija Bubić, Mehmed Mahmić, Adis Holjan, Alisa Hajdarović, Zibija Muslić-Bibanović, Indira Avdić, Mensur Seferović i Mehmed Alić.