Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Delegacija Vlade HNK-a posjetila Jablanicu i Konjic

herceg_dedic

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona boravila je danas u radnom posjetu općinama Jablanica i Konjic, gdje je održala 45. sjednicu na kojoj su, osim članova Vlade, bili prisutni predsjednik Općinskog vijeća Konjic Ibro Halilović i konjički načelnik Emir Bubalo.

Pored upoznavanja s aktuelnim događanjima i problemima općina, Vlada je, između ostalog, usvojila Odluku o utvrđivanju javnog interesa za rekonstruisanje regionalne ceste R-437, Ostrožac-Fojnica, lokalitet Glodnica, Odluku o davanju saglasnosti za formiranje Sportsko- ribolovnog saveza HNK-a, Odluku o usvajanju Plana prometa naftnih derivata za 2017. godinu na području HNK-a, te Odluku o davanju saglasnosti Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne zaštite za pokretanje postupka javne nabave za provedbu proljetne faze obaveznog preventivnog sistematskog deratiziranja na području HNK-a za 2017. godinu.

Također, usvojena je Informacija o realiziranju prometa naftnih derivata za 2016. godinu te Informacija o realiziranju elektroenergetske bilance za 2016. godinu i Plana proizvodnje i potrošnje električne energije za 2017. godinu na području HNK.

Tokom radnog posjeta Vlada je obišla objekte obnovljene u sklopu Projekta energetske efikasnosti, i to Dom zdravlja Jablanica i Srednju školu Konjic.

Izražavajući zadovoljstvo današnjim posjetom, predsjednik Vlade HNK-a Nevenko Herceg u izjavi za medije istaknuo je kako je do sada kroz Projekt energetske efikasnosti u HNK-u obnovljeno sedam objekata, i to šest škola i Dom zdravlja u Jablanici, za što je Vlada ukupno izdvojila više od 5 miliona KM.

– Za obnovu Doma zdravlja u Jablanici, kojeg smo posjetili u pratnji načelnika općine Jablanica Salema Dedića i menadžmenta Doma, utrošeno je oko 300.000,00 maraka. No, uvjerili smo se na licu mjesta o značajnom poboljšanju kvalitete toga objekata, koji je sada funkcionalnije i ugodnije mjesto boravka za pacijente i uposlenike.

Također, osigurali smo ne samo energetske, nego i ekonomske uštede jer ćemo, uz istu ili poboljšanu kvalitetu energetskih usluga, trošiti manje javnih sredstava – kazao je Herceg nakon posjeta Domu zdravlja Jablanica.

Boraveći u Konjicu članovi Vlade obišli su zgradu Srednje škole za čiju je obnovu utrošeno oko 850.000,00 maraka, čime će, pored stvaranja znatno ugodnijeg ambijenta za učenike i prosvjetne radnike, na godišnjem nivou biti ostvarene uštede od 185.000,00 maraka.

– Ovakva investiranja dio su ukupne obrazovne politike Vlade kojoj sam na čelu. Naime, Vlada pored niza poduzetih mjera u različitim oblastima, poduzima posebne mjere kako bi unaprijedila sistem obrazovanja i našim učenicima, studentima i prosvjetnim radnicima osigurala primjerenije uslova za učenje i rad – kazao je predsjednik Herceg u obraćanju tokom posjeta Srednjoj školi Konjic.

Dodao je kako Vlada nastavlja Projekt energetske efikasnosti, te da se uskoro očekuje potpisivanje ugovora o realiziranju projekata energetske obnove još četiri škole za što će iz Budžeta HNK-a biti izdvojeno dva miliona maraka.

– Također, očekujem kako će se pozitivno riješiti i naš zahtjev za obnovu još pet objekata čime bismo učinili značajan korak u našim nastojanjima da u što skorije vrijeme obnovimo sve javne objekte u našem kantonu – zaključio je premijer HNK-a.

Tokom posjete Službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo Konjic članovi Vlade upoznali su se s njezinim djelovanjem, te saradnjom s Upravom za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK.

Tom je prilikom ministar finansija HNŽ-a Adnan Faladžić uručio je predstavniku Službe ključeve putničkog terenskog vozila kojega je Ministarstvo, uz suglasnost Vlade, doniralo za potrebe Službe.

Članovi Vlade su, također, prisustvovali prezentiranju projekata obuke i zapošljavanja koje je Razvojna agencije „Prvi korak“ u Konjicu realizirala zahvaljujući sufinansiranju iz Budžeta HNK-a. Prezentiranju je, kako se navodi, nazočila i direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar.

Na kraju posjeta Vlada je obišla objekt D-0 ARK, koji je danas mjesto susreta umjetnika iz BiH i šire, te predstavlja izuzetan turistički potencijal Općine Konjic, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.