Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Delegacije položile cvijeće i odale počast stradalim Srebreničanima

pocast potocari

Brojne delegacije iz BiH i zemalja regije položile su bijele ljiljane na Spomen-obilježje u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari gdje su minutom ćutanja i naklonom odali počast stradalima u Srebrenici u julu 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Među prvima je u Memorijalni centar Potočari stigao turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu zajedno sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegović.

Bijelje ljiljane položio je i visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, predsjednik Liberalno-demokratske partije Srbije i poslanik u Narodnoj skupštini Srbije Čedomir Jovanović, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, potpredsjednici Federacije BiH Melika Mahmutbegović i Milan Dunović, ministar Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara i mnogi drugi.

Nakon polaganja cvijeća na spomen-obilježju u Potočarima, zvaničnici iz BiH i regiona obišli su Memorijalni centar. Potočare trenutno obezbjeđuje veliki broj policajaca iz oba bh. entiteta. Duž ulaza u Memorijalni centar Potočari članice organizacije “Žene u crnom” iz Beograda istakle su transparent sa natpisom “Odgovornost, solidanost”.

Očekuje se da uskoro započne vjerski dio programa kada će se obaviti dženaza i ukop 127 srebreničkih žrtava u Potočarima.