Dom naroda PSBiH

Delegati bez diskusije podržali nekoliko zakonskih prijedloga

FNA_127735

Delegati su podržali principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine, koji je predložilo Vijeće ministara BiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici, bez diskusije, usvojio nekoliko zakonskih prijedloga.

Usvojen je, u drugom čitanju, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

U pitanju su zakonske dopune koje je predložilo Vijeće ministara BiH i kojima je namjera otkloniti probleme različite primjene odredbi o pripadnosti prihoda od novčanih kazni za prekršaje i uskladiti propise koje primjenjuju ovlaštena tijela i sudovi prilikom izricanja prekršajnih sankcija.

Delegati su podržali principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog tog zakona kojim se stvaraju uvjeti za uspostavljanje efikasnog mehanizma naplate sudskih taksi. Izmjenama i dopunama zakona uređuje se, odnosno mijenja vrijeme zastare, otklanjaju nedostaci u postupku naplate i donošenja rješenja o prinudnoj naplati nenaplaćene sudske takse.

Podržani su i principi Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine, predlagača Vijeća ministara BiH.

Dom naroda je prihvatio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o dva prijedloga zakona, koje je predložio delegat Denis Bećirović, tako da ovi zakonski prijedlozi nisu usvojeni.

Radi se o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine kao i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Bosne i Hercegovine.

Predlagač zakona Denis Bećirović je kazao da je predložio dva zakona, te da je njihova suština u formiranju ministarstva zdravstva BiH.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je prilikom utvrđivanja dnevnog reda današnje sjednice prihvatio prijedlog delegatkinje Dušanke Majkić ,koja je predložila da se danas razmatra „Informacija o nezakonitom i neprofesionalnom djelovanju ministrice vanjskih poslova BiH“.

Obrazlažući ovu tačku dnevnog reda, Majkić je kazala da je to poteklo zbog „zaista neobjašnjivih poteza koje ministrica povlači“.

– Njene izjave često izlaze van okvira Ustava i zakona, ona često svojim zaključcima proizvodi štete koje je teško poslije sanirati, ona ne poštuje odluke Predsjedništva BiH, ne poštuje zaključke Parlamenta i sve to nalaže da ovaj visoki dom ima obavezu da o tome raspravlja – navela je Majkić.

Njen prijedlog podržalo je osam delegata, četiri su bila protiv, a tri suzdržana.

Delegati nisu podržali da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti tačka koju je predložio delegat Denis Bećirović, u okviru koje bi zadužili Vijeća ministara BiH da Domu naroda dostavi cjelovitu analizu o uspostavljenim paralelnim vezama između Srbije i bh. entiteta RS, s posebnim osvrtom na poštivanje suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta države BiH.

Njegov prijedlog podržalo je šest delegata, sedem delegata je bilo protiv, a dva su bila suzdržana.