Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Delegati Doma naroda BiH o podizanju optužnica protiv Radončića

BiH

dom naroda bih (8)

Nakon što je podignuta optužnica protiv Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića, delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) ocijenili su da pravosudne institucije u BiH moraju donositi odluke argumentirano i nepristrasno.

Njima se, između ostaloga, stavlja na teret ometanje rada pravosuđa, a lider Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić, kandidat ove stranke za državnog ministra komunikacija i prometa Bakir Dautbašić te Šahman trenutno su u pritvoru.

Delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda Halid Genjac iz Stranke demokratske akcije (SDA), koja je koalicioni partner SBB-u, izrazio je povjerenje u profesionalnost, nepristrasnost, odgovornost i stručnost pravosudnih institucija u BiH.

Kazao je i da te institucije imaju uglavnom potrebne uvjete da svoj posao na miru, odgovorno stručno i profesionalno rade, ocjenjujući da ovakva situacija neminovno ima uticaja na stabilnost u stranci, ali i odnose unutar koalicije.

– Vjerujem da svi uviđaju značaj političke stabilizacije u BiH i značaj stabilnosti koalicije za takvu političku stabilnost. To su izazovi, ali imajući u vidu prilike i reforme koje trebamo uraditi, koalicija će ipak izdržati – stav je Genjca.

Na pitanje očekuju li u SDA da SBB ponudi drugo rješenje za Dautbašića, Genjac je kazao da je to isključivo odluka SBB-a, dodajući da zakon nije predvidio ovakvu situaciju niti izlaz iz nje.

– Imamo svojevrsnu blokadu i koliko će ona trajati i kako će se riješiti u ovom trenutku ne mogu predvidjeti. To je pitanje za SBB – zaključio je Genjac.

Delegatkinja Kluba Hrvata Ljilja Zovko (HDZBiH) zalaže se za to da odgovara svako ko je kriv, ali se usprotivila odlukama da se neke stvari i činjenice stavljaju “pod tepih” i preskaču godinama i onda se samo u trenutku kad nešto treba otvaruju.

– Za ovu situaciju sada neko mora odgovarati. Treba utvrditi da li onaj ko je počeo proces ima argumenata za to ili ne. Konačno je vrijeme da neko odgovara ili Tužilaštvo ili krivci – stav je Zovko.

Delegat Kluba Srba Sredoje Nović (SNSD) nije želio komentirati optužnice koje su podignute jer smatra da treba više znati o tome da bi se moglo ozbiljno komentirati, ali je istaknuo da niko ko je nevin ne smije biti žrtva političkog progona.

– Svi sudovi i tužilaštva moraju raditi na osnovu zakona, dokumentacije i ukoliko neki segment bude izostao to će biti najpogubnije za BiH, ali i za svaku zemlju ako se utvrdi da je neko suđen bez argumenata – istaknuo je.

Zatražio je od tužilaštava i sudova da se pridržavaju slova zakona, naglašavajući da oni za svaku odluku moraju imati argumentaciju.

Navedene osobe terete se da su organizirali i postali pripadnici organizirane grupe ljudi, koju je organizirao i rukovodio Fahrudin Radončić, te su međusobnim dogovaranjem i međusobno povezanim radnjama od 14. decembra 2015. do 12. januara 2016. godine, počinili krivična djela.

Radončić, Dautbašić i Hadžijahić se terete za krivična djela udruživanje radi činjenja kaznenih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, a Šahman za krivična djela udruživanje radi činjenja kaznenih djela i ometanje rada pravosuđa.

Kako je najavljeno, navode iz optužnice i krivnju ovih osoba, tužilac će dokazivati saslušanjem 27 svjedoka, nalazima četiriju stručnih vještaka i prilaganjem više od 160 materijalnih dokaza.