Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Delegati Doma naroda nisu prihvatili Izvještaj o radu VSTV-a za 2016.

BiH

dom naroda psbih
FOTO: I. Kralj

S deset glasova protiv i četiri suzdržana glasa delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu k znanju primili Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) za 2016. godinu, upozorivši na različite probleme u bh. pravosuđu.

Član VSTV-a Selim Karamehić u obraćanju delegatima naglasio je da je Izvještaj detaljan i obiman te donosi brojne podatke, ali je posebno apostrofirao ubrzan rad na starim predmetima kako bi se u sudovima i tužilaštvima BiH taj problem što prije riješio, dodajući da je prošle godine riješeno 85 posto takvih predmeta.

Pojasnio je da je VSTV u saradnji s međunarodnim organizacija i donatorima radi na podizanju kvaliteta i rada pravosuđa, a ove godine završene su aktivnosti u tom smislu te se nalazi nastoje ugraditi u zakonske i podzakonske akte.

Dopredsjedavajući Doma Bariša Čolak (Hrvatska demokratska zajednica – HDZBiH) podsjetio je da je VSTV najodgovornije tijelo uspostavljeno da uspostavi nepristrano pravosuđe.

– Potrebno je da javnost bude uvjerena da smo napravili ozbiljan iskorak u funkcioniranju pravosuđa – kazao je Čolak, dodajući da treba napraviti mnogo toga da pravosuđe bude odgovorno.

Delegat Kluba Bošnjaka Halid Genjac (Stranka demokratske akcije – SDA) istaknuo je da je PSBiH jedino mjesto i prilika gdje se treba govoriti o tome da li ovaj koncept funkcionira i da li VSTV može odgovoriti svojoj ulozi, kao i treba li nešto mijenjati u to sistemu.

Podsjetio je i da je nadležnoj komisiji odgađano izjašnjavanje o ovom pitanju tri puta jer nije bilo prisustva predlagača, a i sam Izvještaj je došao sredinom godine, zbog čega sada na kraju 2017. godine delegati razmatraju izvještaj za prošlu godinu.

– Sve što se dešavalo s ovom institucijom ove godine posebno u posljednje vrijeme pokazuje apsurdnost neažurnosti, a sada trebamo razgovarati o nečemu što je bilo prije godinu dana – stav je Genjca.

Podvukao je da su svi svjedoci kadrovskih problema i prijava protiv nosioca pravosudnih funkcija, ali i kontroverznih odluka VSTV-a, a u takvom ambijentu razmatra se izvještaj star godinu dana.

Također, dodao je, izvještaj se razmatra na hitnoj sjednici Doma i ponovo nema predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, a pri tome je na dnevnom redu 116 tačaka te smatra da se na ovaj način ne može raditi kada je u pitanju VSTV.

Pozvao je stoga da izvještaj za 2017. godinu pred delegatima bude na ranije te da se razmatranju tog izvještaj posveti posebno mjesto.