Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Delegati Doma naroda PSBiH podržali ukidanje naknada za rad u komisijama

dom naroda bih (3)

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržali su na današnjoj sjednici principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koji predviđa ukidanje naknada za rad u komisijama.

Zakon je predložio Predstavnički dom, a uime predlagača poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Damir Arnaut podsjetio je da je Komisija za budžet i finansije zatražila od Vijeća ministara sveobuhvatnu izmjenu ovog zakona i za to dala rok od 90 dana koji ističe 21. oktobra.

To je na Komisiji odlučeno zbog nekoliko parcijalnih prijedloga za izmjenu zakona o plaćama od kojih je jedan ukidanje takozvanog “bijelog hljeba”, beneficije na koju izabrani i imenovani dužnosnici imaju pravo po isteku mandata, a ta izmjena zakona nije stavljena na dnevni red od marta.

Arnaut je zato nakon današnje sjednice izrazio nadu da će do kraja sljedećeg mjeseca biti ukinute naknade za rad u komisijama i beneficija “bijeli hljeb”.

Pojasnio je da je danas usvojenim izmjenama zakona o plaćama propisano da niko neće moći primati naknade za rad u komisijama u toku radnog vremena iz državnog budžeta, a zaposlen je u bilo kojoj instituciji na nivou države, entiteta ili kantona.

Dopredsjedavajući Doma naroda Safet Softić (SDA) je kazao da Vijeće ministara još nije predložilo sveobuhvatne izmjene zakona o plaćama, dodajući da je zbog toga danas “otkočen” proces kada je ovaj zakon u pitanju jer su podržane izmjene kojima se ukida naknada za rad u komisijama.

Delegat u Klubu Srba Sredoje Nović (SNSD) također smatra da Vijeće ministara treba hitno razmotriti cjelokupan zakon o plaćama i ponuditi potpuno rješenje kojim će obuhvatiti i pitanje “bijelog hljeba”.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak (HDZBiH) izrazio je nadu da će se to pitanje u cijelosti riješiti i to cjelovitim izmjenama zakona o plaćama i naknadama.

– Nije rješenje u parcijalnim zahvaćanjima u bilo kojim zakonima i nadam se da ćemo konačno ova pitanja početi sistemski rješavati – zaključio je Čolak.

Danas podržana izmjena zakona predviđa da članovi upravnih odbora, nadzornih i drugih radnih tijela zaposleni u institucijama koje se finansiraju iz budžeta institucija BiH, Federacije BiH, Republike Srpske, Brčko Distrikta BiH i kantona, izuzimajući visokoškolske ustanove, nemaju pravo na naknadu za rad u takvim tijelima koji obavljaju tokom radnog vremena.