izmjene zakona o akcizama i pdv-u

Delegati na popravnom: Hoće li malo više misliti na druge nego na sebe?

dom-naroda-psbih

“Da će kolege iz Doma naroda shvatiti da nije isto građanima sa skromnim platama i njima koji imaju enormne plate i da će malo više misliti na druge nego na sebe”, kaže Magazinović

U srcu politike ili, tačnije, Doma naroda Parlamenta BiH interesi građana. Pred delegatima danas je niz zakonskih rješenja, među kojima su i izmjene zakona o akcizama i PDV-u. Dakle, delegati ponovo u klupama i na popravnom. Ali sudbina i dalje neizvjesna. U međuvremenu, oglasila se i Uprava za indirektno oporezivanje. Dali su negativno mišljenje na predložene izmjene zakona, piše Federalna.

“Značajan je gubitak prihoda – preko 530 miliona maraka na godišnjem nivou. Podsjetit ću da od prihoda indirektnih poreza ovisi fiskalna stabilnost BiH”, istakao je Ratko Kovačević, glasnogovornik UIOBiH.

Zato je, dodaju iz Uprave, neophodno da budu urađene kvalitetne pripreme za uvođenje jednog takvog zakona. U ovom trenutku, kažu, nije vrijeme za ozbiljne porezne reforme. Pitanje je jasno – kad, ako ne sad? Predlagač prijedloga zakona i šef Kluba SDP-a u Zastupničkom domu BiH Saša Magazinović uoči sutrašnje sjednice je optimističan da će biti političkog razuma.

“Da će kolege iz Doma naroda shvatiti da nije isto građanima sa skromnim platama i njima koji imaju enormne plate i da će malo više misliti na druge nego na sebe”, kaže Magazinović.

Optimizam Magazinovića ne dijeli SDS-ov delegat Mladen Bosić. Podržat će predložena zakonska rješenja, ali očekuje da će SNSD odugovlačiti cijeli proces.

“Novi zakoni se ne mogu predlagati sve dok su ovi u proceduri. Evidentno je da ukoliko SNSD ili neko drugi ne bude podržao ove prijedloge, pa čak i uz amandmanske promjene, da oni ustvari idu na odugovlačenje kako bi kupili vrijeme i izbjegli tu situaciju”, smatra Bosić.

Kupovina vremena, odugovlačenje, bojkot po potrebi dobro poznati i već viđeni scenario iz ove sale. Takav i odgovor iz SNSD-a na pitanje kako će glasati o ukidanju akciza.

“Ponašat ćemo se prema prijedlozima i zaključcima NSRS-a. Ovdje se radi o tome da smo predložili različit rok trajanja ovih zakona. U NSRS-u je predloženo da se svaki mjesec utvrđuju. U Predstavničkom domu je to šest mjeseci sa mogućnošću produženja”, navodi Lazar Prodanović, delegat u Domu naroda BiH (SNSD).

Izvjesno je da će sve stati na procedurama – onim hitnim. Procedure bi mogle biti i spas u rukama HDZ-a BiH i SDA. Koje bi za razliku od prošle sjednice – omogućile barem raspravu o izmjenama Zakona.

“28 tačaka je dnevnog reda, a pola je vezano za fiskalnu problematiku, gdje bismo trebali dati odgovor na to pitanje. Pratite kako će se ko ponašati”, izjavio je Dragan Čović, delegat u Domu naroda BiH (HDZBiH).

SDA će podržati predložena zakonska rješenja. Optimističan je i delegat Zlatko Miletić, da će delegati popustiti pod pritiskom javnosti.

“Vjerujem da će delegati, odnosno, poslanici popustiti pod pritiskom javnosti i da će eventualno usvojiti i jedan i drugi zakon”, kaže Miletić.

Već danas će biti poznat i ishod glasanja o reformskim zakonima. Bit će jasnije da li su delegatima važniji evropski ili politički interesi. Za to vrijeme građani i privrednici čekuju da će konačno političari raditi u njihovom interesu i glasati za ukidanje akciza.