Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Delegati podržali rad Vijeća ministara BiH

Dom naroda PSBiH

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojili su na današnjoj sjednici u Sarajevu Izvještaj o radu Vijeća ministara u 2015. u kojem je istaknuto da je prošle godine utvrđeno 30 prijedloga zakona, doneseno 190 odluka, data saglasnost na 49 pravilnika te usvojena 251 informacija iz različitih oblasti.

Delegat Kluba Hrvata Martin Raguž (HDZ 1990) smatra da je ostvaren napredak u koordinaciji u Vijeću ministara, ali ističe da nedostaje zajednički odnos i cjelovit pristup koji mora postojati da bi se rješavali složeni izazovi i pokrenula rasprava o otvorenim pitanjima.

Delegatkinja Kluba Hrvata Zdenka Džambas (HDZBiH) također smatra da je Vijeće ministara dobro radilo u protekloj godini, ali izrazila je nezadovoljstvo odnosom ministara prema delegatima zbog neprisustva sjednicama.

Pozvala je da ove godine budžet poslanicima i delegatima bude dostavljen na vrijeme da bi o njemu mogli raspravljati, ali je također kao problem istaknula nepostojanje registara u BiH poput onog o davateljima krvi, broju djece koja boluju od različitih bolesti, broju rođenih i umrlih i mnogi drugi.

U okviru ove tačke dnevnog reda delegat Kluba Bošnjaka Sifet Podžić (DF) upozorio je da u Vijeću ministara postoje ministri koji rade protiv aktivacije MAP-a, što je ocijenio neprihvatljivim jer je to važnije, smatra, od evropskih integracija budući da nijedna zemlja nije postala članica Evropske unije, a da prije toga nije postala članica NATO-a.

– Ako neko misli da će to biti s BiH grdno se vara – kazao je Podžić, podsjećajući da su oba doma PSBiH u martu 2008. godine usvojila rezoluciju o spremnosti BiH za NATO integracije zbog čega je mišljenja da je vrijeme da se ta rezolucija revidira.

Na njegovu konstataciju da su svi za evroatlantske integracije reagirao je delegat Kluba Srba Nebojša Radmanović (SNSD) kazavši da to naprosto nije tačno te da je većina građana u Republici Srpskoj protiv atlantskih integracija, ali misli da trebaju otvoriti razgovore o toj temi.

Delegat Kluba Srba Dragutin Rodić (DNS) postavio je pitanje o reformi javne uprave da bi se smanjio broj zaposlenih u administraciji, a predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić odgovorio je da se odnos prema administraciji Vijeća ministara stavlja u opći koš nabujale administracija na svim nivoima vlasti.

– To nije slučaj s nivoom BiH posebno jer strateški i planski pristupamo novim zapošljavanjima koje znače jačanje BiH i ispunjavanje obaveza koje BiH ima. Ciljano dajemo podršku institucijama kao što je Granična služba, policijske i obavještajne agencije – pojasnio je Zvizdić.

O kvalitetu administracije na nivou BiH govori, istaknuo je Zvizdić, činjenica da je za devet mjeseci implementirano 60 posto obaveza iz Reformske agende koje se odnose na nivo BiH, a Direkcija za evropske integracije ispunila je sve od obaveza iz nadležnosti te institucije.

Predsjedavajući Zvizdić kaže da je zagovornik da policiji na nivou BiH treba povećati plaću budući da policajci na nivou BiH za obavljanje istih zadataka imaju između 250 i 300 KM manju plaću od kolega iz Federacije i Republike Srpske, a i do 500 KM manju u odnosu na neke kantone.