Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom naroda PSBiH

Delegati postavljali pitanja Vijeću ministara BiH

dom narod psbih (1)

Delegat Kluba Hrvata u Domu naroda PSBiH Zlatko Miletić problematizirao je početak školske godine, ocjenjujući da se u taj proces krenulo nepripremljeno ili djelomično pripremljeno

Tokom današnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, delegat Kluba Bošnjaka Denis Bećirović (SDP) upozorio je na retrogradnu politiku člana Predsjedništva BiH i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika protiv suvereniteta BiH.

Pitao je predsjedavajućeg Vijeća ministra Zorana Tegeltiju (SNSD) šta je poduzeto u vezi s tim, upozoravajući da ne smije doći do navikavanja na takvu retoriku, jer niko ne može uništiti BiH, a to nije pošlo za rukom Slobodanu Miloševiću pa neće ni Dodiku. Kako je rekao Bećirović, takva ekstremna politika Dodika predstavlja prijetnju.

Budući da Tegeltija nije danas prisustvovao sjednici, predsjedavajući Doma Nikola Špirić (SNSD) kazao je da će svi koji imaju pitanja za Tegeltiju dobiti odgovore naknadno.

Delegat Kluba Hrvata u Domu naroda PSBiH Zlatko Miletić problematizirao je početak školske godine, ocjenjujući da se u taj proces krenulo nepripremljeno ili djelomično pripremljeno, zatraživši odgovore od nadležnih institucija ko je u svakom kantonu odgovoran i ko je izdao naredbu o održavanju nastave na takav način, imajući u vidu da je više od 200 zaraženih na dnevnom osnovu bilo u BiH u posljednjim danima.

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević (Hrvatska demokratska zajednica – HDZ) napomenula je u odgovoru da će delegatsko pitanje biti proslijeđeno nadležnim entitetskim i kantonalnim obrazovnim i zdravstvenim institucijama, kao i u Brčko distriktu

Ipak, kazala je da je učinjeno sve što je bilo moguće kako bi se zaštitilo zdravlje djece i nastavnog osoblja te kako bi njihov boravak u školi bio siguran.

Miletić je upozorio da zbog takvih stavova o organiziranju nastave može doći do širenja pandemije koronavirusa i posljedica po zdravlje.