Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Delegati saglasni za smanjivanje “sive ekonomije” u unutrašnjoj trgovini u FBiH

BiH

parlament fbih (4)
Foto: I. Kralj

Predložene izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, koje trebaju uticati na smanjivanje “sive ekonomije” u oblasti unutrašnje trgovine u FBiH, danas je u vidu nacrta usvojio Dom naroda, a ranije i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH.

Budući da u Federaciji ima oko 20 do 25 hiljada trgovaca koji se bave trgovinom na pijacama izmjenama se predlaže uvođenje nove kategorije “trgovca pojedinca” koji isključivo ličnim radom obavlja trgovinu namalo i to samo na jednom prodajnom mjestu izvan prodavnice.

Za značajan broj pojedinaca, koji se bave trgovinom bez ikakve dozvole ili odobrenja, izmjene će značiti – legalizaciju rada uz ublažavanje uvjeta za registraciju te će uvjet biti da posjeduju završenu osnovnu školu.

Također, zakonskim rješenjem uređuje se poslovanje pijaca i nameće obaveza organizatorima pijaca da prodajna mjesta iznajmljuju samo registrovanim trgovcima, poljoprivrednim proizvođačima i zanatlijama, jer je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da cijene usluga organizatora pijace nisu transparentne i istaknute, a da se naplata iznajmljivanja prodajnog mjesta i opreme vrši gotovinski bez izdavanja fiskalnog računa.

Jedan od ciljeva navedenog zakona je stvaranje uvjeta za ispunjenje međunarodnih obaveza BiH iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ugovora o slobodnoj trgovini, kao i otklanjanje prepreka u pregovorima BiH za ulazak u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO).

Tako je brisana odredba člana 13. Zakona kojom se, po ocjeni Evropske komisije, narušava dosljedna primjena principa slobodne trgovine iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i insistira na otklanjanju protekcionističkih mjera u oblasti trgovine.

Nakon što se provede javna rasprava Vlada FBiH treba utvrditi prijedlog navedenih izmjena i dopuna.