BiH

Ministar privrede KS

Delić: Privrednike nećemo ostaviti na cjedilu

12/03/2021

U fazi je već izrada izmjena i dopuna zakona o ublažavanju negativnih posljedica Covid pandemije na osnovu čega će se vršiti isplata tih sredstava, rekao je Delić

“Zdravlje nam je na prvom mjestu. Poručujemo svim privrednim subjektima u KS da ih nećemo ostaviti na cjedilu”, poručio je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

“Nalazimo se u izuzetno kompleksnim vremenima. Želim da vam poručim da nam je zdravlje naših građanki i građana na prvom mjestu, ali ja kao ministar privrede moram voditi brigu o svakom privrednom subjektu i svakom radnom mjestu na području Kantona Sarajevo. Želim da poručim svim privrednicima koji posluju na području Kantona Sarajevo da ih nećemo ostaviti na cjedilu. Shodno tome, kao što znate od ranije, u budžetu Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, su planirana sredstva u iznosu od 21 milion KM. Planiramo ih upumpati i implementirati u prvoj polovini ove godine. U fazi je već izrada izmjena i dopuna zakona o ublažavanju negativnih posljedica Covid pandemije na osnovu čega će se vršiti isplata tih sredstava”, rekao je Delić i dodao:

“Pored te stavke u budžetu Ministarstva privrede planirana su sredstva u iznosu od 8,5 miliona KM za poticaj maloj privredi. U izradi su i programi koji će biti spušteni na Vladu krajem marta, što znači da će javni pozivi biti krajem aprila i svi će privredni subjekti moći na iste da apliciraju. Odluka o poticaju poljoprivrednoj proizvodnji je već u izradi nakon obavljenih javnih rasprava i budžet za poticaj primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji je 6,1 milion KM. Pored tog u našem budžetu su planirana sredstva za uređenje infrastrukturalnih projekata u kontekstu opremanja poslovnih zona. Ta sredstva iznose 6 miliona KM. Ukupno ćemo, nadamo se u prvoj polovini ove godine, implementirati 41,6 miliona KM za privredu, što su jedna od najznačajnijih sredstava ikada u jednom kantonu.”

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.