“Delo” o sarajevskom samitu: Proces pomirenja na Balkanu usporen

BiH

IMG_9012IMG_9012

Proces pomirenja na zapadnom Balkanu je usporen, a ulazak svih država s tog područja u EU niti je zajamčen niti će biti brz, pa bi stabilizaciji tog područja ubuduće najviše mogla pomoći intenzivnija privredna saradnja, ocjena je ljubljanskog “Dela” u komentaru uz završeni summit Brdo – Brijuni održan u Sarajevu.

Slovenski predsjednik Borut Pahor na skupu je upozorio da će se EU ubuduće više baviti sama sobom nego svojim proširenjem, a unatoč proklamiranoj perspektivi članstva za države u regiji to neće biti niti brz niti unaprijed zajamčen put, piše vodeći slovenski dnevnik.
List izražava i skepsu prema političkom dijalogu država u okruženju na njihovu putu prema integracijama zbog kako navodi niske razine demokracije u cijeloj regiji.

Nema nikakvog jamstva da će se konflikti u Makedoniji, Crnoj Gori, BiH i Kosovu riješiti političkim dijalogom. Normalizacija odnosa Beograda i Prištine već je duže vrijeme mrtvo slovo na papiru, Hrvatska podmeće klipove Srbiji na njenom europskom putu, a zajednička je karakteristika Balkana nizak stupanj demokracije, prenosi Hina.

Budući da se EU bavi sama sobom, pitanjima kao što su izbjeglice, mogući izlazak Velike Britanije iz integracije i drugim temama važnim za veći dio Europe, inicijatori procesa Brdo – Brijuni, Hrvatska i Slovenija, snizile su i razinu očekivanja od te inicijative na minimum, navodi se u komentaru.

Na kraju krajeva, Ljubljana i Zagreb koji bi htjeli voditi proces pomirenja nisu niti sami riješili vlastite bilateralne probleme. Koliko je njihovo nastojanje da dođe do stabilizacije, zorno su pokazali hrvatska predsjednica i slovenski predsjednik posjetom Makedoniji kojim su praktično podržali režim predsjednika Gjorga Ivanova, a ne revoluciju koju podržava opozicija, spašavajući državu od korupcije i totalitarizma.

Čini se da je ključni cilj procesa Brdo – Brijuni sveden na očuvanje mira i sigurnosti. To znači da taj proces više nema dodatne vrijednosti koju je imao na početku. No, politika može pomoći gospodarstvenicima da poruše međusobne barikade, ako te države shvate da jedna drugoj predstavljaju priliku a ne opasnost. Tako bi gospodarski interes prevladao postojeće političke razlike, navodi slovenski list u komentaru sarajevskog summita.