Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Demant predsjednika Sindikata službenika FMUP-a Dragana Obradovića

BiH

fmup nova generacija1234

Obraćam Vam se povodom teksta objavljenog pod naslovom “MUP FBiH: Radna mjesta za djecu šehida i boraca Armije RBiH”, kako bi demantovao navedene iskaze iz pomenutog teksta u kojem je izneseno niz neprovjerenih, netačnih i jednostranih informacija, bez da se sasluša druga strana, te se stoga nadam da ćete moj demantij objaviti u cjelosti.

U pomenutom tekstu ste naveli sljedeće: „No, stvari nisu tekle glatko jer je cijeli proces opstruirao predsjednik Sindikata službenika FMUP-a Dragan Obradović, inače namještenik ovog Ministarstva i to pokretanjem sudskog postupka i traženjem mjere osiguranja pokušavajući time da spriječi zapošljavanje. Cilj je bio da se na ova radna mjesta postave već uposlene osobe Ministarstva, bliske predsjedniku Sindikata Obradoviću.“

Navedeno nije tačno jer ja nisam podnio privatnu tužbu vezano za konkursnu proceduru, već je tužba podnesena na osnovu odluke Upravnog odbora Sindikata službenika FMUP-a putem ovlaštenog advokata koji je u ime Sindikata službenika FMUP-a podnio tužbu nadležnom sudu. Tužba je podnesena iz razloga što nadležni minister nije poštovao Sporazum postignut između Sindikata službenika FMUP-a i Pregovaračkog tima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, od 01.04.2016. godine, te odredbe člana 27. Zakona o državnoj službi F BiH koje su izričite i predviđaju da jedan član komisije za izbor mora biti predstavnik Sindikata.

Ministar je u ime Sindikata ispred Sindikata predložio predstavnike – članove Komisije za izbor kršeći pritom Zakon o državnoj službi F BiH i Zakon o radu F BiH. Cilj je bio da se prije objave javnog konkursa objavi interni konkurs kako bi zaposleni (članovi Sindikata
i oni koji to nisu) mogli napredovati u skladu sa Zakonom, a da se tek onda objavi Javni konkurs i popune upražnjena radna mjesta. Ja kao predsjednik Skupštine nikada nisam lobirao ni za jednog zaposlenog u Ministarstvu, niti postoje bliske osobe za koje bi se zauzimao.

U daljem tekstu se navodi: „Također, i Upravni odbor Sindikata službenika FMUP-a se dopisom i ogradio od izjava i radnji Obradovića, koji je iz, najvjerovatnije, ličnih i interesa svojih istomišljenika, onemogućio završetak konkursne procedure i uposlenje djece
šehidskih i boračkih porodica.“

Također, i ovo navedeno nije tačno, Upravni odbor se nije ogradio od tužbe odnosno konkursne procedure niti od mojih izjava i radnji kao predsjednika Skupštine, već od događaja kojim je službena pošta Sindikata protokolisala u Kabinetu ministra, a što je medijski popraćeno, te da Upravni odbor nema nikakve veze sa novinarskim naslovima (u vezi sa poštom). Upravni odbor će se po pitanju
neistina objavljenih na Vašem portal izjasniti naknadno.

Na osnovu gore navedeno se može zaključiti da nisam odgovoran za završetak konkursne procedure i uposlenje djece šehidskih i boračkih porodica, te spominjati moje ime i prezime, poziciju u Sindikatu i Ministarstvu u tom kontekstu, u najmanju ruku nije korektno od strane Vašeg portala, novinara ili naručioca teksta.

Da je kategorija “djece šehidskih porodica” bila prioritet u mandatu ovog ministra, vjerovatno bi 70% zaposleni na Ugovoru o djelu bilo bi iz navedene kategorije, a ne obrnuto. Unapređeni zaposlenici Ministarstva nisu iz kategorije djeca šehida, nego su parametri za unapređenje bili sasvim drugačiji. U Ministarsvu ima zaposleni koji pripadaju ovoj kategoriji ali navedeni primjeri pokazuju da oni nisu prioritet pri unapređenju.

U tekstu koji ste objavili postoje i elementi klevete pa tako u skladu sa Zakonom o zaštiti od klevete FBiH se nalaže poduzimanje određenih aktivnosti kako bi se ublažila šteta koja mi je nanesena objavom svih netačnih navoda.