BiH

Sanica

Demineri kod Ključa očistili 66 hiljada kvadratnih metara

25/12/2019

Pronađenih 99 komada KB-1 (zvončići) uništio je na licu mjesta tim te uprave za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) “Bihać A”

Demineri su u Sanici kod Ključa očistili 66 hiljada kvadratnih metara sumnjive površine i uklonili 99 komada kasetne municije, saopćila je Federalna uprava Civilne zaštite.

Od ukupne površine u navedenom zadatku na lokaciji “Gornja Sanica – Crkvena Glavica”, kilometar sjeverno od Sanice u općini Ključ, deminirana tehnički izviđana cjelina je 21.575 m2, dok je očišćeno 44.378 m2.

Uklanjanjem kasetne municije, stanovnicima su obezbijeđeni sigurni uslovi za život i korišćenje zemljišta. Lokalnom stanovništvu je od velikog značaja i što je na toj lokaciji pravoslavna crkva.

Deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite “Bihać B”, tehničkim izviđanjem očistio je 65.953m2 sumnjive površine u okviru deminerskog zadatka uklanjanja kasetne municije na lokaciji “Gornja Sanica – Crkvena Glavica”.

Pronađenih 99 komada KB-1 (zvončići) uništio je na licu mjesta tim te uprave za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) “Bihać A”.

Na ovom području stanovništvo se uglavnom bavi poljoprivredom koja im je, uz eksploataciju šume, osnovni izvor prihoda za život.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.