Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Deminiran lokalitet Duge njive-Seljublje u Općini Kalesija

deminer222

Na lokalitetu Duge njive-Seljublje, opštine Kalesija, u toku deminerskih radova pronađeno je devet protivpješadijskih mina, ručna bomba i 30 komada sitne municije, navedeno je na portalu Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla.

Deminerski radovi bili su povjereni Timu civilne zaštite za deminiranje Orašje “B”, kojem je povremeno pomagao Tim civilne zaštite Tuzla “B”.

Radovi su počeli 5. maja 2016. godine i u nekoliko navrata su prekidani zbog prelaska ovih timova na druge zadatke.

S obzirom na to da se deminerska trasa nalazi u velikom pojasu koji se vodi kao sumnjiv teren na zaostale mine, bilo je neophodno izvršiti postavljanje trajnih oznaka sa 18 čeličnih stubova na kojima su postvaljeni znaci upozorenja na mine, dok je jedan dio označen polutrajnom ogradom.

Završna uzorkovanja deminirane površine obavljena su 3. aprila i 5. maja, a cjelokupni proces izvođenja deminerskih radova pratili su inspektori Regionalne kancelarije BHMAK iz Tuzle.

Primopredaja deminiranog terena obavljena je juče uz prisustvo predstavnika lokalnih vlasti, Regionalne kancelarije BHMAK-a, te federalne, kantonalne i opštinske uprave civilne zaštite.