Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Demobilisani borci TK: Oštro se protivimo referendumu u RS-u

BiH

borci tk majke srevrenice

Žalosno je da se sada priča o podjelama, a građani Bosne i Hercegovine neće dozvoliti nikakve referendume, bez obzira na to ko ih raspisuje, poručili su na današnjoj konferenciji za medije članovi boračkih udruženja Tuzlanskog kantona, demobilisani borci i članice Udruženja ˝Žene Srebrenice˝, javlja Anadolu Agency (AA).

˝Ni članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ni predsjednici entiteta, a posebno ne oni koji su učestvovali u genocidu neće raspisati referendum niti će negirati pravosudne institucije ove države. Oštro se protivimo tome i bilo kakvom odcijepljenju. BiH je država svih njenih građana koji su na neki način dali svoj doprinos za njenu slobodu. Ovo su naše poruke, a reagirat ćemo masovnim protestima ili demonstracijama, još uvijek ne znam na koji način, ali nećemo definitivno šutjeti. Od naših političkih lidera očekujemo mudre poteze˝, izjavio je Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona.

Edin Hadžimuhamedović, predsjednik ˝Zlatnih ljiljana˝ poručio je da se neće dopustiti održavanje referenduma, te da se presude Ustavnog suda BiH moraju poštovati.

˝Tražimo od OHR-a i političkih subjekata u BiH da odmah ukinu odluku o održavanju referenduma˝, smatra Hadžimuhamedović.

Na konferenciji je bilo govora i o pravima demobilisanih boraca, te o presudama prema kojima bivši logoraši, koji su bili zarobljeni u logorima u bh. entitetu Republika Srpska od 1992. do 1995. godine, moraju platiti sudske troškove zbog zastarjelosti slučajeva.