Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Demokratska Fronta: (De)Politizovana Turistička zajednica KS

demokratska-fronta-df

Jučer je premijer Vlade Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković održao press konferenciju u stilu mafijaškog bosa, koji svoje „suradnike u zločinu“ poziva na raport. Premijer je prema ministrima nastupio bez imalo poštovanja i respekta prema funkcijama koje obnašaju, te srozao ugled Vlade na čijem je čelu.

U prezentacijama koje su prikazane od strane ministara i premijera, moglo se vrlo lako pomisliti da je Kanton Sarajevo smješten u nekoj od skandinavskih zemalja, a ne da je Kanton sa gotovo 70 000 nezaposlenih. Valjda premijer Konaković želi reći da građani Kantona trebaju vjerovati više njegovim i riječima ministara u Vladi Kantona Sarajevo, nego vlastitim očima. Budite sigurni da ćemo se u narednom periodu pozabaviti i nerealnim činjenicama prikazanim na press konferenciji.

Gospodin Konaković na perfidan način pokušao je zatvoriti i temu zaposlenja radnika KJKP Vodovod i kanalizacije na prečistaču Butile, mahajući spiskom imena, a pritom ne obrazlažući na koji način su ove osobe dobile posao.

Premijer se nije libio da ponovo napomene da je ”vratio” Turističku zajednicu Kantona Sarajevo „onima kojima ona pripada“.

Gospodine Konakoviću, nemojte se uzalud hvaliti nečim što niste uradili, vi niste vratili ništa, jer stara Turistička zajednica je osnovana kao asocijacija turističkih privrednika 1998. godine, kada nikome iz tadašnje vlasti nije ni na um palo da će Sarajevo postati turistički privlačan grad, i ništa se nije radilo na promociji Kantona i grada!

Vi ste osnovali novo preduzeće koje će služiti za uhljebaljavanje podobnih i to sve na teret budžeta Kantona Sarajevo!

Također, niste se libili prozvati niti gospođu Sabinu, rođenu Kapo a udatu Komšić, suprugu predsjednika Demokratske fronte Željka Komšića, da je bila stranački zaposlena u staroj Turističkoj zajednici, koja je podijelila istu sudbinu sa svojim kolegama, ostala bez neisplaćenih plaća, neuplaćenog zdravstvenog osiguranja i staža.

Gospodine Konakoviću, po Vašem rezonu, svaka osoba koja nije pripadnica/k Vaše političke partije ne treba da ima pravo na posao, a da ne govorimo da je gospodin Šemsudin Džeko postao direktor prije petnaest godina kada Demokratska fronta nije ni postojala. Na to mjesto postavljen je prvashodno po svom znanju u sferi turizma, i jedan je od razloga zašto je Sarajevo danas toliko poželjno turističko odredište.

Također jučer je ministar privrede, mrtvo – hladno izjavio da je zbog ”nelegalne” naplate turističke takse oštećen budžet Kantona. Obavijestite svog neobavještenog i nesposobnog ministra da turistička taksa ne podliježe naplati PDV-a!

Javnost treba da zna, uvaženi premijeru, kako je dobro biti Vaš fakultetski kolega i provjenčani kum, a pogotovo Vaš stranački kolega, s obzirom na to da ste gospodina Nermina Muzura i gospodina Faruka Čaluka postavili kao upravljački dvojac nove Turističke zajednice. Pri tome ste istakli da za ovaj dvojac stavljate svoj obraz. Plašimo se da ste odveć ukaljali vlastiti obraz, a ovo bi bilo samo nabacivanje blata. Isto tako ste rekli da nam treba biti čast što su ove dvije osobe na tim pozicijama, onda se moramo dobro zabrinuti ne samo za poslovanje Turističke zajednice nego i za ugled grada Sarajeva. Nermin Muzur, diplomac Fakulteta za sport i tjelesni odgoj postavljen je za direktora Turističke zajednice, a nekadašnji promotor crnogorskog turizma Faruk Čaluk, koji se nakon očiglednog neuspijeha vratio poslovima vođenja zabavnih emisija na televizijskim medijima, postavljen je za direktora Ureda za promociju i podršku turizma pri Turističkoj zajednici.

Uvaženi premijeru, zar niste obećali da će svim radnicima stare turističke zajednice biti ponuđeni novi ugovori? Pa potom promjenili priču, nudeći ugovore politički podobnima? Pa je tako nekoliko desetina radnika, mahom boraca i članova šehidskih porodica ostalo na ulici bez isplaćenih plaća i doprinosa. Oni su bili krivi jer su bili nepodobni, pa ćete nam opet pričati o brizi za borce i šehidske porodice.

Je li stvarno mislite da neko vjeruje u to?

Gospodine premijeru, zaboravili ste se u svom izlaganju, a kad ste se već dotakli gospođe Komšić, dotaći i supruga, rođaka i najboljih prijatelja potpredsjednika i ostalih što viših, što nižih funkcionera Vaše političke partije, koji rade u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo.

Uvaženi premijeru, iako ste umislili da je Kanton Sarajevo mafijaška regija u kojoj ćete Vi biti glavni bos, a Vaši ministri niži suradnici, dobro ste pogriješili, građani Vam to neće dopustiti!
Vidjeli smo kako izgleda Vaša ”depolitizacija” Turističke zajednice o kojoj ste govorili na sav glas u proteklom periodu. Vi ste čak otišli i korak dalje, ne samo da ste ovu instituciju postavili pod stranački plašt, nego ste bez imalo srama postavili svoje kumove i prijatelje na rukovodeće pozicije.

Premijeru, na kraju konferencije ste rekli da će buduće vlade biti zahvalne kada Vi odete. Budite sigurni da oni neće biti jedini koji će biti zadovoljni, jer onog trena kada Vi i Vaša Vlada odete u prošlost, odahnut će i građani kojima je dosta vaših priča o imaginarnom napretku!