Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Demokratska fronta predala kandidatske liste za lokalne izbore

BiH

komsic

Demokratska fronta (DF) predala je danas Centralnoj izbornoj komisiji BiH kandidatske liste za lokalne izbore u BiH u oktobru.

Predsjednik DF-a Željko Komšić je kazao novinarima da imaju kandidatske liste za 63 općine i gradove, te da to podrazumijeva općine u Federaciji BiH i RS-u, Distrikt Brčko i Gradsku skupštinu Banja Luke.

Dodao je da imaju 21 kandidata za načelnika i da podržavaju osam kandidata koji nisu iz DF-a.

– Negdje su to zajednički kandidati sa SDP-om, a negdje su u pitanju nezavisni kandidati, uključujući i Ćamila Durakovića u Srebrenici – naveo je Komšić.

Po njegovim riječima, nacionalna struktura na kandidatskim listama je mješovita.

Od 21 kandidata za načelnika ili načelnicu općina, četiri su žene, a na listama ima više nosilaca žena.

Na novinarsko pitanje šta će Demokratska fronta „ponuditi“ biračima, Komšić je kazao da su svojim kandidatima za načelnike i nosiocima lista već rekli da je jedna od osnovnih stvari na kojoj moraju raditi zapošljavanje, iako to nije u direktnoj nadležnosti lokalne samouprave.

– Svjesni smo toga da to nije u nadležnosti lokalne samouprave, ali lokalna samouprava može stvoriti dosta osnova da se broj zaposlenih ljudi na teritoriji te jedinice lokalne samouprave poveća – smatra Komšić.

Istakno je da ono na čemu DF drži „nepromijenjen kurs“ otkada je stranka osnovana jeste poštivanje zakona i ustavnog uređenja BiH.

– Posebni dio kampanje koji moraju, ovisno o lokalnim sredinama, formulirati u svojim strategijama i taktikama predizbornog nastupa, jeste ono što se tiče klasičnih komunalnih problema u tim lokalnim zajednicama. Tu su problemi različiti, ovisno od sredine do sredine – kazao je Komšić.

Na novinarsko pitanje u vezi s mogućim održavanjem izbora u Gradu Mostaru, Komšić je odgovorio: „Daj bože da ih bude, ali nisam optimista“.