Denis Bećirović poslao poruku Kolindi Grabar – Kitarović

denis becirovic

Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva BiH, danas je odgovorio na najnoviju izjavu predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar – Kitarović, u kojoj se ponovno neovlašteno miješa u unutrašnja pitanja države Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz SDP-a.

– Povodom Vaše najnovije izjave kojom se ponovno neovlašteno miješate u unutrašnja pitanja nezavisne i suverene države Bosne i Hercegovine, ovim putem Vas još jednom pozivam da u demokratskom duhu i u dijalogu utemeljenom na činjenicama, a ne uopštenim i netačnim tvrdnjama, zajedno doprinesemo unapređenju odnosa naše dvije države, kao susjeda koji međusobno dijele najdužu granicu.

Podsjetiću Vas još jednom da sam konkretno zatražio od Vas i od vlasti Republike Hrvatske da:

– prestanete nepozvano glumiti emancipatore države Bosne i Hercegovine;

– prestanete širiti lažnu predstavu o državi Bosni i Hercegovini;

– prestanete demonizirati Bošnjake koji su jedini narod u Evropi nad kojim je nakon Drugog svjetskog rata počinjen još jedan genocid;

– prestanete verbalno podržavati, a suštinski i na djelu potkopavati državu Bosnu i Hercegovinu;

– prestanete promovisati segregaciju ljudi i zagovarati izborni sistem u kojem etnička pripadnost ili bilo koji identitet stečen rođenjem trebaju garantovati obnašanje političkih funkcija, jer je to rasizam, a ne demokratija;

– prestanete štititi i promicati ideologiju koja je pred Međunarodnim sudom za ljudska prava osuđena za udruženi zločinački pothvat, kao i praksu koja je pred Evropskim sudom za ljudska prava osuđena kao teška diskriminacija;

Ako Bosnu i Hercegovinu ‘nedemokratskim društvom’ čini pozivanje susjeda da prestanu sa veličanjem ideja i projekata koji su pred Međunarodnim sudom za ratne zločine okarakterisani kao udruženi zločinački pothvat, kao i da prestanu promovisati političku praksu koja je pred Evropskim sudom za ljudska prava u čak četiri presude imenovana teškim oblikom segregacije, diskriminacije, suštinski aparthejda, onda moram zaključiti da je Vaša definicija demokratskog društva krajnje problematična.

U svom prethodnom otvorenom pismu sam Vam skrenuo pažnju da brojne međunarodne institucije i organizacije Republiku Hrvatsku javno prozivaju zbog oživljenja neofašističkih ideologija. Redom sam naveo izvještaj američkog State departmenta i stavove niza drugih instituta, a koji dominiraju i u analizama stanja u Hrvatskoj svih značajnijih svjetskih medija (BBC, CNN, Associated Press, AFP, Der Spiegel, Der Standard, The Guardian).

S obzirom da je u evropskoj i svjetskoj javnosti Republika Hrvatska već obilježena kao država na čijem čelu se nalazi radikalna desnica koja relativizuje ratne zločine i zanemaruje temeljne evropske vrijednosti, te postulate jednakosti i ravnopravnosti država u međunarodnim odnosima, mišljenja sam da bi u Vašem najboljem interesu bilo da prekinete sa nedobronamjernom politikom prema Bosni i Hercegovini“.

Gospođo predsjednice,

Na kraju svoga odgovora ste rekli: „Neću se umoriti u zagovaranju ravnopravnosti svih triju naroda, i ako me optužuju za miješanje u unutarnje stvari BiH.“

Zašto mislite da je Vama važnije pravo ijednog mog sugrađanina i sunarodnjaka nego meni? Zapravo, Vaš izrečeni stav nažalost je potvrda nastavka nekorektnog odnosa prema Bosni i Hercegovini. Molim Vas da to ne činite jer nas iskustva iz devedesetih kada je Tuđmanova Hrvatska pokušala „vaspitati“ građane Bosne i Hercegovine kako trebaju ustrojiti svoju državu još uvijek opominju. Te rane su još uvijek otvorene, a jedini način da pomognete njihovom zacjeljivanju jeste da odustanete od tuđmanovske ideologije i u skladu sa odgovornošću Republike Hrvatske preuzmete svoj dio obaveze za otklanjanje pogubnih posljedica koje je provedba udruženog zločinačkog potvata ostavila na našu državu i sve njene građane.

Tuđmanova velikorvatska ideja prouzrokovala je trajnu štetu Hrvatima u Bosni i Hercegovini, kao što su pogubne za njih bile i sve slične ideje u prošlosti. Poslije takvih “projekata” i pokušaja njihove realizacije rezultat je bio porazan: što zbog gubljenja ljudskih života za tu suludu ideju, što zbog tragičnih migracija nakon propasti tih ideja. Presude međunarodnih sudova zadale su konačan udarac takvoj ideologiji trajno je obilježivši kao sramotan zločinački pothvat.

Ponovo Vas pozivam da svi zajedno,u interesu naših građana, izaberemo dijalog, razumijevanje i međusobno poštovanje. Istinski bi me obradovalo takvo opredjeljenje Republike Hrvatske. Zato Vas još jednom pozivam da budete faktor saradnje i zbližavanja, a ne glasnik starih ideologija koje su državi Bosni i Hercegovini donijele samo nesreću, a Republici Hrvatskoj okaljan ugled i međunarodnu stigmu, kaže se u saopćenju.