BiH

Denjo: Mirno u izbjegličkom centru u Salakovcu

19/05/2018

U izbjegličkom centru u Salakovcu kod Mostara, u koji su stigli migranti, situacija je jutros mirna, a tokom dana biće nastavljena njihova regsitracija koju vrši Ministarstvo bezbjednosti BiH, rekao je rukovodilac centra Edin Denjo.

Denjo je naveo da hrane ima dovoljno, da su svi migranti ljekarski pregledani, te da će danas početi dobijati sredstva protiv šuge i vaški, javili su federalni mediji.

“Sve je mirno i nadamo se, ali i radimo na tome, da tako ostane”, istakao je Denjo.

Na pitanje je li tačno da je sinoć nekoliko migranata preskočilo ogradu Centra i pobjeglo, Denjo je rekao da im je sinoć svima objasno da nema potrebe za tim, te da imaju slobodu izlaska i kretanja do 22 časa.

Centar u Salakovcu u osam objekata ima kapacitet oko 290 mjesta. Tu već boravi četrdesetak izbjeglica, pretežno s Kosova, a zbog jučerašnjeg dolaska 270 migranata podignuti su i šatori da bi svi bili smješteni.

Pripadnici Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona juče su zaustavili konvoj od pet autobusa sa migrantima, koji su krenuli iz Sarajeva u Izbjeglički centar u Salakovcu.

Migranti su zaustavljeni na Ivan-sedlu. Poslije višečasovnog čekanja oni su propušteni prema Mostaru.

Komesar kantonalnog MUP-a Ilija Lasić saslušan je juče u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu BiH u Mostaru u vezi sa okolnostima blokade ulaska migranata u Hercegovačko-neretvanski kanton.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.